X

Rafael Grossi nu va mai tolera intimidarea inspectorilor AIEA

Statele nu ar trebui să interfereze în activitatea inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat noul director general al AIEA, Rafael Grossi, după ce unei angajate a agenţiei i-a fost retras recent acreditarea de către autorităţile iraniene, transmite agerpres.

‘Este esenţial ca imunitatea inspectorilor noştri să fie respectată. Ţările nu ar trebui să interfereze în munca inspectorilor şi acesta este mesajul pe care l-am transmis colegilor noştri iranieni’, a explicat într-un interviu pentru AFP diplomatul argentinian în vârstă de 58 de ani, care a preluat marţi conducerea agenţiei ONU responsabile cu promovarea utilizării sigure şi paşnice a tehnologiilor nucleare.

Citeşte şi: Macron îşi doreşte un dialog strategic ‘fără naivităţi’ cu Rusia

AIEA este mandatată cu verificarea pe teren a aplicării de către Teheran a acordului nuclear din 2015 semnat la Viena cu marile puteri, pentru a garanta că Iranul nu se va dota cu arma atomică.

Regimul de inspecţii la instalaţiile nucleare iraniene este cel mai strict din lume.

Un incident a provocat o răcire în relaţiile dinte AIEA şi Teheran la sfârşitul lunii octombrie. O inspectoare a declanşat alarma la intrarea în uzina de îmbogăţire a uraniului de la Nantanz, în centrul Iranului, suscitând îngrijorarea că putea avea asupra sa ‘un produs suspect’, după cum a explicat Teheranul.

Autorităţile iraniene i-au retras acreditarea inspectoarei. AIEA a considerat ‘inacceptabil’ faptul că Teheranul a ‘împiedicat-o momentan’ pe angajata sa să părăsească ţara.

‘Este un subiect serios’, a indicat Grossi, exprimându-şi speranţa că acest ‘incident regretabil’ va rămâne izolat.

‘Inspectorii nu trebuie intimidaţi’, a mai spus Grossi, dând asigurări că agenţia ‘va susţine întotdeauna’ echipele trimise să controleze instalaţiile nucleare din lume.

Duminică, preşedintele parlamentului iranian, Ali Larijani, a avertizat că ţara sa este pregătită ‘să-şi reconsidere în mod serios’ angajamentele faţă de AIEA, dacă europenii decid să activeze un mecanism prevăzut prin acordul de la Viena ce poate conduce la restabilirea de sancţiuni ONU.

‘Auzim aceste declaraţii (…) dar ele nu afectează în mod direct ceea ce facem’, a subliniat Grossi, potrivit căruia acest tip ameninţări se înscrie în cadrul unei ‘discuţii politice’ între Iran şi marile puteri, şi la care AIEA nu ia parte.

AIEA îşi apără statutul de agenţie tehnică, independentă de presiuni diplomatice, numeroase în cazul dosarului iranian.

Înaintea unei eventuale vizite în Iran, al cărei calendar nu este cunoscut, Rafael Grossi a declarat că are în vedere o întâlnire în cursul săptămânii cu reprezentanţi iranieni la Viena în perspectiva unei reuniuni cu europenii, Rusia şi China cu privire la viitorul acordului din 2015.

Citeşte şi: Italia permite acostarea a două nave pline cu migranţi

Noul şef al AIEA va efectua prima sa deplasare la COP25 de la Madrid săptămâna viitoare.

Numeroşi ecologişti consideră energia nucleară drept o sursă de poluare şi de insecuritate. Rafael Grossi s-a declarat pregătit să înceapă o dezbatere, dar a subliniat că ‘energia nucleară – este un fapt ştiinţific – degajă un nivel foarte slab de emisii’ de gaze cu efect de seră, iar aceasta ar putea ‘face parte din soluţia’ în lupta împotriva schimbării climatice.

‘Dacă ţările industrializate, puternic tributare energiei nucleare (…) opresc utilizarea energiei nucleare, situaţia de mediu în materie de emisii ar fi catastrofală’, a adăugat noul director general al AIEA.

Tags: Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA)Ali LarijaniCOP25inspectoriIranmadridONURafael Grossispania
Categorii: Diaspora