X

Raiduri aeriene ruseşti în Idlib, în ziua unui summit Iran-Turcia-Rusia la Teheran privind soarta provinciei siriene (OSDO)

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat că raiduri ruseşti au vizat vineri poziţii jihadiste şi rebele în provincia Idlib, din nord-vestul Siriei, provocând cinci morţi în ultimul mare bastion insurgent din Siria a cărui soartă a făcut obiectul unui summit Iran-Turcia-Rusia în aceeaşi zi la Teheran, relatează AFP, scrie agerpres.

Forţele regimului sirian au masat întăriri la marginile Idlibului, o provincie de la frontiera cu Turcia pe care ele vor s-o preia de la insurgenţi, şi au întreprins în ultimele zile bombardamente cu artileria în regiune, în timp ce aviaţia Rusiei, aliata Damascului, intervine în mod sporadic, precizează OSDO.

Citește și : Emisarul Naţiunilor Unite pentru Siria pledează pentru deschiderea unor ‘rute de evacuare voluntară’ din Idlib

Potrivit sursei, loviturile aeriene ruseşti au vizat vineri poziţii ale Hayat al-Cham, organizaţia jihadistă înfiinţată de către fosta ramură siriană a Al Qaida care domină Idlib, sau ale puternicei grupări rebele islamiste Ahrar al-Cham.

Armata rusă a vizat sud-vestul provinciei Idlib, aproape de localitatea Hobait, nu departe de linia de demarcaţie dintre teritoriul insurgent şi sectorul guvernamental.

”Obiectivul era de a distruge fortificaţiile insurgenţilor”, a indicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, precizând că patru combatanţi ai grupării Ahrar al-Cham au fost ucişi şi alţi 14 răniţi când a fost vizată poziţia lor.

Citește și : Erdogan cere oprirea ostilităţilor în regiunea siriană Idlib; Putin se opune

Un păstor a fost de asemenea ucis şi alte patru persoane au fost rănite, a indicat OSDO, fără să precizeze dacă este vorba de civili sau de combatanţi.

Tags: frontieraHayat al-ChamIdlibosdosiriasummitteheranturcia
Categorii: Sinteze