X

Ralph Lauren, acuzat de PLAGIEREA unor modele indigene mexicane

Beatriz Gutierrez, soţia preşedintelui Mexicului, a acuzat joi brandul american de haine de lux Ralph Lauren de plagierea unor tipare de design indigene, faptă pe care a catalogat-o drept o apropriere a creaţiilor ce aparţin culturii precolumbiene din această ţară, informează Reuters, potrivit agerpres.

”Hei, Ralph (Lauren): ne-am dat deja seama că îţi plac foarte mult modelele tradiţionale mexicane”, a scris autoarea şi cercetătoarea Beatriz Gutierrez într-un mesaj publicat pe Instagram. ”Cu toate acestea, când copiezi modelele acestea, comiţi un plagiat, care este ilegal şi imoral”, a adăugat prima doamnă a Mexicului.

Citeşte şi: Ambasadorul Italiei critică coperta revistei The Economist pentru folosirea ‘celor mai vechi stereotipuri’ – Black News

Mesajul este însoţit de fotografia unui cardigan cu motive indigene colorate, expus într-un magazin. Pe etichetă se poate citi ”Ralph Lauren”.

Ralph Lauren a declarat pentru Reuters că este ”surprins” să afle că produsul se află în continuare la vânzare, deşi a fost emisă o directivă pentru a fi scos din reţeaua de distribuţie după descoperirea acestuia cu câteva luni în urmă.

”Ne pare foarte rău că s-a întâmplat asta şi, ca de obicei, suntem deschişi la dialog ca să vedem cum putem să acţionăm mai bine”, a precizat casa de modă într-un comunicat.

Casa de modă din Statele Unite şi-a luat angajamentul ca toate noile sale creaţii care folosesc modele indigene după colecţia vară 2023 să fie create pe baza unui model ”de credit şi colaborare”.

Reuters a constatat că ţinuta este în prezent disponibilă la vânzare, online, la un preţ de câteva sute de solari.

”Să sperăm că veţi repara prejudiciul adus comunităţilor idigene care fac această muncă, cu dragoste şi nu pentru profit”, a adăugat Gutierrez, atribuind modelul comunităţilor indigene din Contla şi Saltillo.

După preluarea mandatului în 2018, preşedintele Mexicului, Andrés Manuel Lopez Obrador, a lansat o campanie intensă în scopul revendicării vestigiilor patrimoniului precolumbian al ţării sale, care a inclus depunerea de reclamaţii împotriva unor case de licitaţii din Statele Unite şi Europa, precum şi recuperarea a zeci de antichităţi mexicane.

Citeşte şi: Pentagonul facilitează accesul femeilor din armată la avort – Black News

În iulie, guvernul mexican a solicitat de asemenea retailerului de modă chinez Shein să justifice utilizarea unor elemente mayaşe indigene în una dintre creaţiile sale, o cerere ce a dus la retragerea ţinutei vestimentare de pe pagina de internet a magazinului.

Guvernul mexican a depus plângeri similare împotriva casei de modă franceze Louis Vuitton, creatoarei venezuelene Carolina Herrera, brandului spaniol Zara şi retailerul american Anthopologie.

Tags: Andres Manuel Lopez ObradorBeatriz GutierrezContlaindigenimayamexicRalph LaurenSaltillo
Categorii: Știrile zilei