X

Rămăşiţele militarilor predate SUA par să provină de la o bătălie celebră din Războiul Coreei (oficial)

Rămăşiţele militarilor americani restituite Statelor Unite de către Coreea de Nord par să provină de la locul unei celebre bătălii din timpul Războiului Coreei, a anunţat un oficial american, relatează AFP, potrivit news.ro .

Potrivit Defense POW/MIA Accounting Agency (DPAA), agenţia americană însărcinată cu problemele militarilor dispăruţi, cea mai mare parte a rămăşiţelor ar proveni dintr-un sat situat în apropierea locului Bătăliei de la Rezervorul Chosin, soldată cu mii de victime americane, în noiembrie şi decembrie 1950.

Citește și : Şeful diplomaţiei americane recunoaşte că mai este ‘drum de parcurs’ pentru denuclearizarea Coreei de Nord

”Rămăşiţele sunt legate de celebra bătălie”, a avansat John Byrd, directorul de analiză ştiinţifică din cadrul DPAA, într-o videoconferinţă de presă, joi, din Hawaii, unde au sosit miercuri cele 55 de receptacule cu rămăşiţe.

Acestea au fost ”condiţionate cu multă grijă” de către nord-coreeni, a adăugat expertul, care a subliniat că vor fi necesare analize mai aprofundate.

Numeroase ţări au luptat în Războiul Coreei (1950-1953), însă obiectele care însoţesc rămăşiţele – nasturi, centuri, bocanci – sugerează, afirmă el, că ele sunt ale unor militari americani.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a angajat, într-un summit istoric, pe 12 iunie, în Singapore, cu preşedintele american Donald Trump, ”să găsească rămăşiţele prizonierilor de război şi militarilor daţi dispăruţi” şi ”să le repatrieze imediat pe cele care au fost identificate”.

Citește și : Agresiunea asupra atletei italiene de origine nigeriană nu a avut motivaţie rasistă

Pentru Washington, restituirea acestor zeci de rămăşiţe constituie doar o ”primă etapă”, în contextul în care peste 5.300 de americani angajaţi în Războiul din Coreea nu s-au mai întors acasă.

Tags: bătălieDPAAmilitariRăzboiul CoreeiSUA
Categorii: Știrile zilei