X

Rămăşiţele pământeşti ale fostului dictator spaniol Franco vor fi exhumate în două săptămâni

Rămăşiţele pământeşti ale fostului dictator spaniol Francisco Franco vor fi exhumate în termen de două săptămâni, a anunţat vineri guvernul de la Madrid, după ce au fost depăşite obstacolele ridicate de familia lui Franco, potrivit AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Corpul lui Franco a fost îngropat într-un mausoleu masiv în aşa-numita Vale a celor căzuţi, aflată în nord-vestul Madridului. Rămăşiţele pământeşti vor fi mutate într-un cimitir municipal din nordul oraşului, a declarat vicepremierul spaniol Carmen Calvo.

Citește și : Unitatea specială a GRU 29155 există, chiar dacă Kremlinul neagă

Familia lui Franco va fi informată cu exact 48 de ore înaintea exhumării, a adăugat Calvo.

Guvernul spaniol doreşte să transforme Valea celor căzuţi într-un loc de reconciliere naţională. Iniţial un monument ridicat de Franco însuşi în memoria celor decedaţi de partea sa în războiul civil din Spania, mausoleul a devenit loc de pelerinaj pentru simpatizanţii fostului dictator şi a extremiştilor de dreapta.

O serie de politicieni conservatori şi de extremă dreapta s-au pronunţat împotriva intenţiei guvernului.

După luni de dezbateri, Curtea Supremă de la Madrid a dat în septembrie undă verde pentru exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale fostului dictator.

Citește și : Giuliani avertizează din nou că va face dezvăluiri despre presupuse afaceri ilegale în România ale familiei Biden

Familia acestuia a dorit ca rămăşiţele fie să rămână în Valea celor căzuţi, fie să fie mutate într-un mormânt la catedrala Almudena din centrul capitalei Spaniei.

Un judecător a respins cererea, parţial pentru a evita ca această catedrală să devină un nou loc de pelerinaj pentru simpatizanţii lui Franco.

Francisco Franco a condus Spania începând din 1939, când forţele sale au câştigat războiul civil spaniol, până la moartea sa în 1975.

Tags: Carmen CalvoCurtea SupremădictatorFrancisco FrancomadridValea celor Căzuţi
Categorii: Diaspora