X

Ramzan Kadârov este gata să demisioneze şi-l lasă pe Putin să-i aleagă succesorul

Liderul cecen Ramzan Kadârov a anunţat că este pregătit să renunţe la funcţie, lăsând Kremlinul să îi aleagă succesorul, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Kadârov (41 de ani), tatăl a 12 copii, a fost acuzat de organizaţiile pentru drepturile omului de arestări arbitrare şi torturi contra opozanţilor, toleranţă zero faţă de minorităţile sexuale şi declaraţii politice stânjenitoare pentru Kremlin.

Citeşte şi: Chişinăul a rezolvat problema şcolilor româneşti din Transnistria

Fost rebel islamist, aflat la conducerea Ceceniei începând din 2007, Kadârov a fost reconfirmat în funcţie de preşedintele rus Vladimir Putin în martie anul trecut, dar a fost avertizat că legislaţia rusă trebuie să fie implementată strict în republica caucaziană cu majoritate musulmană.

Întrebat într-un interviu televizat dacă este pregătit să demisioneze, Ramzan Kadârov a răspuns: ”Pot spune că acesta este visul meu”. ”Cândva a fost nevoie de oameni ca mine pentru a lupta, pentru a pune lucrurile în ordine. Acum avem ordine şi prosperitate … şi a sosit timpul schimbărilor în Republica Cecenă”, a declarat Kadârov pentru postul Rossiya 1.

El a fost întrebat şi pe cine ar vedea drept succesor al său în actuala funcţie. ”Aceasta este prerogativa conducerii statului. Dacă mă întrebaţi, există câteva persoane care sunt 100% capabile de a îndeplini aceste responsabilităţi la cel mai înalt nivel”, a răspuns liderul cecen, fără a oferi alte detalii.

Citeşte şi: Un diplomat rus vede un scenariu APOCALIPTIC în Peninsula Coreea

Devastată de două conflicte în care trupele guvernamentale au luptat contra rebelilor separatişti, Cecenia a fost reconstruită graţie fondurilor generoase venite de la bugetul federal al Rusiei, fiind una dintre regiunile cu cele mai multe subvenţii.

Descriindu-l pe Vladimir Putin drept ‘idolul’ său, Ramzan Kadârov a declarat că este ‘gata să moară’ pentru preşedintele rus şi să-i îndeplinească orice ordin. El a negat ferm orice implicare a cecenilor în asasinarea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov în 2015. În luna iunie, un tribunal moscovit a condamnat cinci bărbaţi ceceni pentru uciderea lui Nemţov, unul dintre cei mai duri critici ai lui Putin. 

Tags: ceceniakremlinRamzan KadârovrusiaVladimir Putin
Categorii: Diaspora