Raport Amnesty: Execuţiile sumare continuă în provincia Papua

Publicat:

Forţele de securitate indoneziene sunt implicate în execuţia sumară a cel puţin 95 de civili începând din 2010 în provincia Papua (est), în condiţiile în care cei mai mulţi responsabili au rămas nepedepsiţi, a informat Amnesty International într-un raport publicat luni şi citat de France Presse, potrivit agerpres.

Militanţi politici şi participanţi la manifestaţii paşnice împotriva guvernului figurează printre victimele acestor execuţii, precum şi locuitori participanţi la adunări non-politice în această regiune cea mai de est a Indoneziei, adaugă ONG-ul.


Citeşte şi: Cutremur în politica germană. Ministrul german de interne și președinte al CSU intenţionează să demisioneze

Niciun caz nu a făcut obiectul unei anchete penale independente, deplânge Amnesty în raportul său realizat pe o perioadă de doi ani, intervievând familii ale victimelor, martori, grupuri pentru drepturile omului, militanţi politici şi organizaţii ecleziastice.

“Papua este gaura neagră a Indoneziei în domeniul drepturilor omului. Aceasta este o regiune unde forţele de securitate au fost autorizate de ani de zile să ucidă bărbaţi, femei şi copiii, fără perspectiva de a fi traşi la răspundere” pentru acţiunile lor, afirmă ONG-ul.

“Această cultură a impunităţii în cadrul forţelor de securitate trebuie să se schimbe, iar cei responsabili pentru morţii din trecut trebuie traşi la răspundere”, adaugă Amnesty.

Niciun purtător de cuvânt al guvernului indonezian nu a putut fi contactat imediat pentru a reacţiona la acest raport intitulat “Nu pierdeţi timpul, lăsaţi-i să moară: omucideri cu impunitate totală în Papua”.

Citeşte şi: Evadare ca-n filme dintr-o închisoare franceză. Infractorii au folosit un elicopter

Mulţi papuaşi, popor ancestral în Papua de Vest, cer independenţa, la fel ca Papua Noua Guinee, cealaltă jumătate a acestei insule mari care a obţinut-o în 1975 după ce a fost o colonie australiană.

Mişcarea Papua Liberă (OPM) conduce o rebeliune armată de la alipirea controversată a acestei regiuni bogate în resurse naturale la Indonezia în 1963, după retragerea colonizatorilor olandezi.

Amnesty notează că 39 de decese sunt legate de activităţi politice paşnice, inclusiv mitinguri în timpul cărora a fost expus drapelul pentru independenţa Papua, care este interzis. Celelalte 56 de decese sunt o consecinţă a utilizării excesive a forţei de către armată sau poliţie, în timpul unor evenimente neavând nicio legătură cu independenţa, potrivit ONG-ului. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Mitropolitul Basarabiei, Petru. Despre ce au discutat

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Mitropolitul Basarabiei, Petru. Despre ce au discutat Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Mitropolitul Basarabiei, Petru, în...

Mark Zuckerberg a devenit a doua cea mai bogată persoană din lume

Mark Zuckerberg a devenit a doua cea mai bogată persoană din lume Mark Zuckerberg, directorul general al Meta Platforms, l-a depăsit pe Jeff Bezos, devenind...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate Retailerul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.