Raport: Autoritățile au realizat un progres sesizabil în implementarea recomandărilor CE în procesul de aderare la UE

Publicat:

Raport: Autoritățile au realizat un progres sesizabil în implementarea recomandărilor CE în procesul de aderare la UE

Autoritățile au realizat un progres sesizabil în implementarea recomandărilor Comisiei Europene în procesul de aderare la UE, constată un raport realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Institutul pentru Politici și Reforme Europene, prezentat public astăzi, transmite Radio Chișinău.

În Raportul de evaluare independentă a progresului Republicii Moldova, pentru perioada 1 iunie 2023 – 31 iulie 2024, experții au apreciat în medie cu 3,2 puncte din 5 progresele înregistrate de autorități la patru capitole: democrație, reforma justiției, securitate, politici sociale și ocuparea forței de muncă. Acest lucru înseamnă că reformele au început să fie implementate și există un progres sesizabil, susține directorul executiv al Centrului Expert Grup, Adrian Lupușor, potrivit radiochisinau.md.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

„În top vedeți capitolul ce ține de securitate. Aceasta a reflectat și prioritatea guvernării în contextul războiului de la hotar, atacurilor hibride pe intern, inclusiv cu suportul Uniunii Europene și a partenerilor de dezvoltare am înregistrat la acest capitol. La pol opus, libertatea de exprimare, cu doar 2 puncte procentuale este o îngrijorare. Pentru că nu putem miza pe integrare europeană cu așa un scor. În esență, 3,2 pentru un an de implementare nu este un scor neapărat rău. Este un scor bun raportat la complexitatea recomandărilor. Sperăm că autoritățile vor continua ce au început, pentru că nu ne dorim integrare europeană formală, de conjunctură, mizând pe factorul geopolitic care ne va rezolva problemele interne”, a spus Adrian Lupușor.

Opinia societății civile contează pentru a responsabiliza guvernul Rep. Moldova ca să implementeze cât mai bine reformele în contextul aderării la UE, a subliniat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks.

„Vrem să vedem opinia societății civile, pentru ca acest lucru contează pentru transparență și responsabilizarea guvernului moldovean. În urma monitorizări și raportării vin alte etape. E vorba de elaborarea de politici. Dacă nu ai fi avut contribuția din partea societății civile, am fi tentați să ne uităm doar oficial la acest atac, doar se pun bife pentru transpunerea anumitor directive, dar implicarea societății civile ar fi ceva ce atât noi, cât și Guvernul au ratat”, a declarat Janis Mazeiks.

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov a subliniat rolul societății civile în parcursul european al R. Moldova. Ea a comunicat că în toamnă urmează analiza comparativă a legislației bilaterale pentru primul grup de domenii care vor fi negociate.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

„În lunile septembrie, octombrie, noiembrie ne pregătim pentru screening-ul bilateral, pentru clusterul unu. Rolul acestui proiect, „Societatea civilă pentru integrarea europeană” este unul foarte important, pentru că ne permite să înțelegem cum ne mișcăm, cât de bine implementăm, ceea ce implementăm astăzi și cum putem îmbunătăți acele livrabile pe care le așteaptă Comisia să le vadă în următorul pachet de extindere publicat în această toamnă”, a spus Cristina Gherasimov.

Luna trecută au început oficial negocierile de aderare cu UE. Autoritățile speră că acestea vor fi încheiate până în 2030 și R. Moldova va deveni membră cu drepturi depline în cadrul Uniunii Europene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zelenski, către trimisul Papei Francisc: ‘Trebuie să punem capăt războiului cât mai repede posibil’

Zelenski, către trimisul Papei Francisc: 'Trebuie să punem capăt războiului cât mai repede posibil' Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a primit marţi la Kiev pe secretarul...

Șeful armatei britanice: Lui Putin i-ar lua cinci ani pentru a readuce armata Moscovei la forța sa din luna februarie a anului 2022

Șeful armatei britanice: Lui Putin i-ar lua cinci ani pentru a readuce armata Moscovei la forța sa din luna februarie a anului 2022 Șeful forțelor...

Biden se va adresa miercuri naţiunii pentru prima dată de la retragerea candidaturii

Biden se va adresa miercuri naţiunii pentru prima dată de la retragerea candidaturii Preşedintele american Joe Biden se va adresa miercuri naţiunii pentru prima dată...

Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale

Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale. Unitățile comerciale și întreprinderile care prestează servicii în municipiu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.