Raport BNM: Economia Republicii Moldova a început un proces de revenire lentă

Publicat:

Raport BNM: Economia Republicii Moldova a început un proces de revenire lentă

Economia Republicii Moldova, după șocul inflaționist din 2022 și pe fundalul tuturor periclitărilor geopolitice și economice, cauzate de războiul din Ucraina și procesul de fragmentare a economiei mondiale, a început un proces de revenire lentă, crescând cu 0,7% în anul 2023.

Însă, inflația a ajuns în limitele țintite de BNM, fiind de 4,2 % în expresie anuală, ceea ce creează condițiile de stabilitate a prețurilor, necesare pentru revenirea economiei. Constatarea se regăsește în Raportul asupra stabilității financiare 2023, publicat de Banca Națională a Moldovei, potrivit voceabasarabiei.md.


Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Potrivit BNM, anul 2023 a fost marcat de o serie de provocări economice și financiare, dar și de semne de reziliență și adaptare. Pe plan global, economia a dat dovadă de o rezistență notabilă, înregistrând o creștere a PIB-ului mondial de 3,2%. Cu toate acestea, dinamica inflației a fost influențată de multiple incertitudini geopolitice și economice, fiind mai persistentă decât așteptările anterioare, în multe economii importante.

În pofida crizelor suprapuse din ultimii ani (criza pandemică, șocurile de prețuri, războiul din Ucraina), sistemul bancar autohton s-a dovedit foarte rezilient și stabil, menținând un nivel înalt al calității activelor și al lichidității. Suficiența capitalului băncilor s-a plasat la nivelul de 29,9%, în creștere față de anii precedenți, ceea ce asigură un nivel înalt de protecție contra posibilelor șocuri, potrivit IPN.

După valoarea creditelor acordate, sectorul de creditare nebancară menține o cotă aproximativ de 19% în total credite acordate în sectorul financiar bancar și nebancar, cu o ușoară creștere în perioada 2022-2023. Deși interconexiunea acestor segmente între ele și cu restul sectorului financiar este redusă, riscurile sistemice cauzate de aceste componente fiind reduse, calitatea creditelor acordate de ele, în special în cazul asociațiilor de economii și împrumuturi, care pot atrage depuneri, rămâne un factor de îngrijorare.

„Banca Națională a Moldovei a continuat să aplice instrumente macro prudențiale, inclusiv amortizoarele de capital și cerințele privind limitarea îndatorării persoanelor fizice, pentru a preveni și a atenua riscurile sistemice. Aceste măsuri și-au demonstrat eficiența și s-au dovedit a fi esențiale pentru menținerea stabilității financiare în fața provocărilor economice”, se menționează într-un comunicat de presă.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Instituția dă asigurări că va continua și pe viitor să monitorizeze evoluțiile în economia națională și sectorul financiar, pentru a identifica acumularea riscurilor sistemice și a veni cu instrumentele macro prudențiale potrivite și adecvate situației, astfel încât să asigure funcționarea normală a sistemului și menținerea stabilității financiare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fibrele alimentare care ar putea înlocui medicamentele de slăbit, precum Ozempic

Fibrele alimentare care ar putea înlocui medicamentele de slăbit, precum Ozempic Medicamentele de slăbit, precum Ozempic, ar putea fi înlocuite de fibre alimentare. Cel puțin,...

SUA anunţă un nou pachet de ajutor american pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari

SUA anunţă un nou pachet de ajutor american pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari SUA au anunţat luni un nou pachet...

Cea mai mare rată de ocupare a femeilor în câmpul muncii, înregistrată din ultimii 6 ani

Cea mai mare rată din ultimii 6 ani de ocupare în câmpul muncii a femeilor În acest an, 2024, s-a înregistrat cea mai mare...

Rusia a anulat interdicția privind importul de fructe și legume din Găgăuzia

Rusia a anulat interdicția privind importul de fructe și legume din Găgăuzia Rosselhoznadzor a ridicat interdicția privind importul de fructe și legume din Găgăuzia în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.