Raport HRW: Armata israeliană a folosit o forță ‘ILEGALĂ’ excesivă în timpul protestelor din Gaza

Publicat:

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a acuzat marţi Israelul că a folosit o forţă “ilegală” excesivă pentru a contracara săptămâna trecută protestele palestiniene în masă, deschizând focul şi ucigând 18 oameni, informează agenţia de presă dpa, potrivit agerpres.

HRW a dat publicităţii un raport în care se spune că, în pofida faptului că au existat acte de violenţă în timpul protestelor de vineri, cum ar fi pietre aruncate şi cauciucuri incendiate, nu există nicio evidenţă că demonstranţii “i-au ameninţat în mod serios” pe soldaţii israelieni.


Citește și: În ciuda lui Trump. Peste 1200 de migranți au plecat în convoi spre granița SUA

“Soldaţii israelieni nu doar că au folosit o forţă excesivă, ci se pare că au şi primit ordine care au determinat un răspuns militar sângeros la protestele palestiniene”, a declarat Eric Goldstein, director-adjunct pentru Orientul Mijlociu (OM) al HRW.

“Rezultatul au fost previzibilele decese şi răniri de demonstranţi de cealaltă parte a frontierei, care nu constituiau o ameninţare iminentă la adresa vieţii”, a subliniat el.

Cel puţin 17 palestinieni au fost ucişi de focuri de armă sau de obuze de tanc în apropiere de frontiera Fâşiei Gaza, unde zeci de mii de persoane au mărşăluit în numele refugiaţilor palestinieni şi al urmaşilor lor. Peste 1.400 de protestatari au fost de asemenea răniţi, majoritatea de gaze lacrimogene.

Israelul a subliniat că a răspuns astfel la revoltele de-a lungul frontierei şi că a tras în “principalii instigatori”. Potrivit armatei israeliene, protestele erau un pretext pentru gruparea islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, de a întreprinde atacuri asupra gardului de la frontieră.

Citește și: Șeful EPA este luat în colimator de Casa Albă. Asupra lui planează o suspiciune imobiliară

Ministrul israelian al apărării a respins apelurile formulate de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi alţii pentru o investigaţie independentă asupra acestor decese.

Sâmbătă, secretarul general al ONU a declarat că este “profund îngrijorat” şi a cerut o anchetă independentă asupra deceselor, după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc vineri la New York. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.