Raport: Republica Moldova avansează în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dar cu paşi mici

Publicat:

Raport: Republica Moldova avansează în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dar cu paşi mici

Republica Moldova avansează în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dar cu paşi mici. Asta arată un raport de monitorizare realizat de mai mulţi experţi independenți din Republica Moldova. Cele mai importante progrese au fost înregistrate pe domeniul Securitate, iar cele mai slabe la libertatea de exprimare. Rezultatele raportului au fost prezentate de Centrul Analitic Independent “Expert-Grup”.

Una dintre recomandările Comisiei Europene este asigurarea libertăţii de exprimare. Cei ce au realizat raportul de monotorizare sustin că problemele din domeniul presei din republica moldova s-au perpetuat. Este un nivel scăzut de transparenţă și multe abateri de la Codul deontologic al jurnalistului. Experţii au oferit un scor mediu de două puncte din 5, potrivit tvrmoldova.md.


Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

NADINE GOGU, director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent: Politicienii, reprezentanţii autorităţilor trebuie să se abţină de la astfel de practici de intimidare, de abuz verbal împotriva jurnaliştilor. Atunci când sunt denunţate cazuri de cenzură la radiodifuzorii publici, autorităţile trebuie să intervină prompt. Priorităţile ar fi ca să fie îmbunătăţit cadrul de reglementare a regimului juridic şi să fie legiferate mecanismele juridice în domeniul pentru a contracara practicile concurenţiale.

La capitolul drepturi fundamentale, lucrurile stau ceva mai bine. Experţii au oferit un punctaj de 3,3 puncte din 5.

VADIM VIERU, avocat, Asociaţia Promo-LEX: Problema subliniată în mod special este problema subculturii în sistemul penitenciarelor. Avem probleme grave în acest sens care generează violenţă între deţinuţi. Guvernul recunoaşte existenţa unei astfel de probleme. S-a făcut destul de mult la nivel de instituţii responsabile de combaterea violenţei de gen, inclusiv amintim că în octombrie 2021 RM a ratificat convenţia de la Istanbul unde au fost realizate multe ajustări în legislaţie.

3 din 5 puncte au fost oferite pentru domeniul Politici sociale şi ocuparea forţei de muncă. Au fost introduse tehnologii IT și mecanisme pentru stimularea ocupării forţei de muncă și s-au create agenţii teritoriale de asistenţă socială.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

SERGIU SAINCIUC, vicepreşedinte, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova: Noi vedem că sunt nişte standarde internaţionale pe care Republica Moldova le-a ratificat. Şi evident că aceste standarde trebuiesc respectate. Două standarde ceea ce ţine de inspecţia muncii, două convenţii ale organizaţiei internaţionale a muncii la momentul de faţă nu se respectă. Este vorba despre inspecţia muncii în agricultură şi industrie.

Raportul de monitorizare cuprinde perioada 1 iulie 2023- 30 iunie 2024. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat de fundaţia Friedrich Ebert.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Autorul român Mircea Cărtărescu a devenit scriitor rezident la Universitatea Columbia din New York

Autorul român Mircea Cărtărescu a devenit scriitor rezident la Universitatea Columbia din New York Autorul român Mircea Cărtărescu a devenit scriitor rezident la Universitatea Columbia...

Moldindconbank scoate la vânzare un teren pentru construcții și câteva edificii la Ciocana

Moldindconbank scoate la vânzare un teren pentru construcții și câteva edificii la Ciocana Un teren pentru construcții din Chișinău, cu suprafața de aproape 18,5 hectare,...

Gazprom amână investițiile din Arctica după pierderile financiare record

Gazprom amână investițiile din Arctica după pierderile financiare record Pierderile financiare record, sancțiunile tehnologice impuse de Occident și refuzul Chinei de a semna un nou...

Lemnul de foc s-a scumpit. Cât costă un metru ster de lemn moale?

Lemnul de foc s-a scumpit. Cât costă un metru ster de lemn moale? Prețul pentru lemnul moale, în acest an, variază între 570 și 590...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.