X

Raportorul special ONU pentru Coreea de Nord cere Phenianului să permită accesul medicilor şi asistenţilor umanitari

Raportorul special al ONU pentru Coreea de Nord, Tomas Ojea Quintana, a apreciat luni că Phenianul ar trebui să permită accesul medicilor şi asistenţilor umanitari pentru a evalua efectul unei eventuale epidemii de coronavirus asupra populaţiei, transmite AFP, scrie agerpres.

Coreea de Nord şi-a închis frontierele şi a adoptat restricţii drastice ale deplasărilor pentru a evita răspândirea virusului şi nu a raportat până acum niciun caz de contaminare pe teritoriul naţional.

Citește și : OMS: Ameninţarea unei pandemii cu noul coronavirus a devenit foarte reală

Într-o conferinţă de presă la Geneva, Quintana a cerut şi revizuirea sancţiunilor internaţionale împotriva Coreei de Nord, arătând că “izolarea suplimentară a ţării nu este o soluţie”.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a avertizat în februarie că răspândirea virusului în ţara sa ar avea “consecinţe grave”. Legăturile aeriene şi feroviare internaţionale ale ţării au fost întrerupte şi s-a interzis intrarea turiştilor străini.

Coreea de Nord, supusă mai multor sancţiuni internaţionale, este cunoscută pentru sistemul medical ineficient, menţionează AFP; potrivit agenţiei, “numeroşi experţi” consideră că prevenirea este singura modalitate prin care autorităţile nord-coreene pot evita o criză medicală gravă. Conform ONU, 43% din populaţia ţării este subnutrită.

“Mulţi nord-coreeni sunt prost hrăniţi, suferă de întârzieri ale creşterii şi sunt deci mai vulnerabili în caz de infectare”, a arătat expertul ONU, care a prezentat la Geneva un raport în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului.

Citește și : Sesiunea plenară a Parlamentului European a fost scurtată din cauza epidemiei de coronavirus

Tags: Coreea de NordcoronavirusONUTomas Ojea Quintana
Categorii: Știrile zilei