Raportul Curții de Conturi: Angajații MAI au acumulat peste 412.000 de zile de concediu nefolosite

Publicat:

Raportul Curții de Conturi: Angajații MAI au acumulat peste 412.000 de zile de concediu nefolosite

Curtea de Conturi a R. Moldova (CCRM) a identificat mai multe nereguli în rapoartele financiare ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru anul trecut. Unele dintre ele generează cheltuieli suplimentare de zeci de milioane de lei, scrie moldova.europalibera.

Auditul Curții de Conturi, prezentat pe 28 iunie, concluzionează că rapoartele MAI „nu conțin, în ansamblul lor, denaturări semnificative cauzate de fraude sau erori”. Cu toate acestea, CCRM a prezentat o serie de nereguli.

În particular, CCRM a identificat peste 4.700 de angajați ai MAI care nu și-au folosit peste 412.000 de zilele de concediu. Acest fapt generează cheltuieli suplimentare de peste 192 de milioane de lei, adică cu aproape 11 milioane de lei, în comparație cu anul 2022.

Prezenți la ședința CCRM, reprezentații MAI au declarat că au elaborat un plan prin care vor să soluționeze problema zilelor de concediu restante până la finele anului 2029.

Dar restanțele de concediu au loc în condițiile în care MAI duce lipsă de aproape 2.500 de angajați (13,7% din efectivul total). Experții CCRM au constatat că în cadrul structurilor MAI este un grad înalt de fluctuație a personalului. În 2023, MAI a angajat în jur de 2.260 de persoane, în timp ce au fost eliberate aproape 2.390 de persoane.

Curtea de Conturi a relatat și despre alte observații, care au avut impact asupra „bunei guvernări” a banilor publici.

Astfel, experții CCRM spun că în rapoartele MAI nu a fost indicată valoare a 75 de clădiri și opt terenuri. Totodată, o instituție nespecificată din subordinea MAI a reflectat „neregulamentar” peste 60 de milioane de lei, pe când alte două structuri au clasificat tot „neregulamentar” valoarea unor rețele de radiocomunicații, ceea ce a condus la subevaluarea soldului grupei de conturi ,,Instalații de transmisie” cu 252 de milioane de lei și subevaluarea altor solduri.

Per ansamblu, opinia CCRM privind rapoartele MAI este una „cu rezerve”. În acest sens, Curtea de Conturi a emis mai multe recomandări pentru remedierea problemelor identificate.

De asemenea, CCRM s-a expus privind remedierea problemelor identificate la MAI anul trecut. Curtea de Conturi spune că nivelul de implementare de către MAI a recomandărilor este „mediu”.

Până acum, din 12 recomandări formulate de experții CCRM pentru corectarea greșelilor din 2022, MAI a implementat integral doar patru recomandări și șase – parțial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Comisia Europeană ‘avertizează’ România: somație pentru București

Comisia Europeană 'avertizează' România: somație pentru București Comisia Europeană va cere statelor membre luna aceasta să își trimită urgent planurile pe termen lung de climă...

Și-a încărcat bagajul cu țigări și a pornit spre Marea Britanie

Și-a încărcat bagajul cu țigări și a pornit spre Marea Britanie Un pasager a fost depistat pe Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) cu valiza plină cu...

Permisele de conducere ale moldovenilor din Grecia vor putea fi preschimbate

Permisele de conducere ale moldovenilor din Grecia vor putea fi preschimbate Moldovenii stabiliți în Grecia, care dețin un permis conducere moldovenesc, își vor putea obține...

Combaterea dezinformării și propagandei. Ce acțiuni întreprinde Moldova

Combaterea dezinformării și propagandei. Ce acțiuni întreprinde Moldova La Sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE),...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.