Raportul de activitate a CNPF pentru anul 2022 a fost audiat și aprobat de către Legislativ

Publicat:

Raportul de activitate a CNPF pentru anul 2022 a fost audiat și aprobat de către Legislativ

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a prezentat raportul anual de activitate pentru anul 2022, în cadrul ședinței Parlamentului din 15 februarie curent.

Raportul  a fost prezentat de președintele CNPF, Dumitru Budianschi, care a punctat principalele provocări și rezultate obținute în anul 2022 de către instituție, în calitate de regulator și supraveghetor al celor trei piețe supravegheate – de capital, de asigurări și de creditare nebancară.


Citește și: Anunț de la agricultori: Vama Leușeni a fost deblocată până marți

Potrivit raportorului, anul 2022 s-a remarcat prin crearea cadrului general necesar pentru dezvoltarea sectorului de asigurări, odată cu aprobarea Legii privind activitatea de asigurare sau de reasigurare și a Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse de vehicule.

Pe segmentul de creditare nebancară, eforturile autorității de supraveghere au fost concentrate pe sporirea nivelului de protecție a consumatorilor de credite de  consum și îmbunătățirea cadrului normativ cu privire la activitatea OCN. Astfel, odată cu aplicarea cerințelor de evaluare a bonității beneficiarilor de credit și interconectarea birourilor istoriilor de credit, au fost create condiții pentru limitarea supraîndatorării excesive a beneficiarilor de credite de consum.

În aceeași perioadă, pe piața de capital s-a reușit crearea cadrului normativ necesar pentru mecanismele de tranzacționare a obligațiunilor, apariția noilor instrumente financiare, cum ar fi organismele de plasament alternativ, care permit atragerea surselor financiare de la investitori și plasarea acestora în valori mobiliare și alte active. De asemenea, a fost inițiată elaborarea cadrului legal pentru crowdfunding și au fost înregistrate progrese importante pentru crearea cadrului secundar în domeniul fondurilor de pensii facultative.

Citește și: ONU cere Rusiei să facă ‘o anchetă credibilă’ în cazul morții lui Navalnîi

Totodată, în anul 2022, piața de capital a devenit mai deschisă pentru investitorii și profesioniștii străini, prin faptul că a fost simplificat modul de tranzacționare a valorilor mobiliare străine și a fost introdusă o nouă categorie de profesioniști, cea de consultant de investiții. În această perioadă au fost efectuate modificări pentru reîncadrarea registratorilor în cadrul legal și de clarificare a regulilor de supraveghere a Depozitarului Central Unic pe piața de capital. La fel, a fost extinsă noțiunea de entitate de interes public pentru a cuprinde un număr mai mare de companii cu participarea statului.

În concluzie, președintele CNPF a menționat că este oportun de a elabora un regim fiscal favorabil în raport cu obligațiunile corporative, ceea ce ar spori interesul cetățenilor față de instrumentele financiare disponibile pe piața de capital. O direcție importantă pentru dinamizarea pieței de capital ar fi interconectarea Bursei de Valori din Republica Moldova cu Bursa de Valori din București. Aceasta ar permite, emitenților și investitorilor din cele două țări să efectueze tranzacții și să emită pe ambele piețe.

Raportul de activitate a CNPF pentru 2022 este accesibil pe pagina web oficială a instituției – http://tinyurl.com/3pvd46z7

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimb de preoți prizonieri între Rusia şi Ucraina. Vaticanul s-a implicat

Schimb de preoți prizonieri între Rusia şi Ucraina. Vaticanul s-a implicat Autoritățile din Rusia şi Ucraina au anunţat sâmbătă, 29 iunie, că au efectuat un...

Putin pregăteste un portavin mamut pentru a înfrunta Occidentul

Putin pregăteste un portavin mamut pentru a înfrunta Occidentul Rusia plănuiește un superportavion masiv de 100.000 de tone, „Storm II“, pentru a înfrunta Occidentul... dar...

Cine este Gavin Newsom, cel care l-ar putea înlocui pe Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA

Cine este Gavin Newsom, cel care l-ar putea înlocui pe Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA Gavin Newsom, guvernatorul Californiei, este politicianul favorit să-l...

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt ‘foarte îngrijoratoare’ (vicepremier)

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt 'foarte îngrijoratoare' (vicepremier) Presupusul amestec al Rusiei în viitoarea campanie electorală generală din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.