Raportul GIEC asupra schimbărilor climatice, deşertificării şi degradării solurilor a fost aprobat la Geneva

Publicat:

Raportul special al Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) consacrat schimbărilor climatice, deşertificării, degradării solurilor, gestionării durabile a terenurilor, securităţii alimentare şi fluxului de gaze cu efect de seră din ecosistemele terestre, a fost aprobat miercuri la capătul unei sesiuni maraton, urmând să fie publicat joi, relatează AFP, scrie agerpres.

Delegaţii din 195 ţări membre ale GIEC s-au reunit de vineri cu uşile închise la Geneva (Elveţia) pentru a examina acest raport special al experţilor ONU, care reprezintă cea mai amplă analiză ştiinţifică realizată pe această temă până în prezent.


Citește și : Atentat cu maşină-capcană în Siria: Doi adulţi şi trei copii au fost ucişi!

Acest text evidenţiază modul în care alimentaţia industrială, de la producător la consumator, exploatarea generalizată a resurselor şi chiar unele eforturi de contracarare a efectelor schimbărilor climatice compromit capacitatea omenirii de a hrăni populaţia mondială în viitor.

Raportul abordează şi problema deşertificării şi a degradării habitatelor din cauza agriculturii, în contextul în care o suprafaţă de pădure tropicală echivalentă cu aceea a statului Sri Lanka dispare de pe Terra în fiecare an.

Un alt punct din raport vizează echilibrul ce trebuie găsit între utilizarea terenurilor pentru agricultură, stocarea de carbon prin intermediul pădurilor şi producţia de energie pe bază de materie biologică.

Conţinutul exact al “rezumatului supus atenţiei decidenţilor politici” şi care a fost aprobat prin consens, după ce a fost expus paragraf cu paragraf ţărilor membre participante, în consultare cu autorii ştiinţifici ai raportului, va fi publicat joi.

Citește și : Securitatea Marii Britanii va fi ŞUBREZITĂ de un Brexit dur

“Suntem foarte bucuroşi că raportul a fost aprobat”, a declarat Fernanda Carvalho du WWF. Acest text este esenţial deoarece arată “că modul în care folosim pământurile are un impact, nu doar asupra climei, ci şi a capacităţii acestor terenuri de a furniza mijloace de subzistenţă oamenilor, naturii şi biodiversităţii”, a precizat ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.