X

Raportul GIEC asupra schimbărilor climatice, deşertificării şi degradării solurilor a fost aprobat la Geneva

Raportul special al Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) consacrat schimbărilor climatice, deşertificării, degradării solurilor, gestionării durabile a terenurilor, securităţii alimentare şi fluxului de gaze cu efect de seră din ecosistemele terestre, a fost aprobat miercuri la capătul unei sesiuni maraton, urmând să fie publicat joi, relatează AFP, scrie agerpres.

Delegaţii din 195 ţări membre ale GIEC s-au reunit de vineri cu uşile închise la Geneva (Elveţia) pentru a examina acest raport special al experţilor ONU, care reprezintă cea mai amplă analiză ştiinţifică realizată pe această temă până în prezent.

Citește și : Atentat cu maşină-capcană în Siria: Doi adulţi şi trei copii au fost ucişi!

Acest text evidenţiază modul în care alimentaţia industrială, de la producător la consumator, exploatarea generalizată a resurselor şi chiar unele eforturi de contracarare a efectelor schimbărilor climatice compromit capacitatea omenirii de a hrăni populaţia mondială în viitor.

Raportul abordează şi problema deşertificării şi a degradării habitatelor din cauza agriculturii, în contextul în care o suprafaţă de pădure tropicală echivalentă cu aceea a statului Sri Lanka dispare de pe Terra în fiecare an.

Un alt punct din raport vizează echilibrul ce trebuie găsit între utilizarea terenurilor pentru agricultură, stocarea de carbon prin intermediul pădurilor şi producţia de energie pe bază de materie biologică.

Conţinutul exact al “rezumatului supus atenţiei decidenţilor politici” şi care a fost aprobat prin consens, după ce a fost expus paragraf cu paragraf ţărilor membre participante, în consultare cu autorii ştiinţifici ai raportului, va fi publicat joi.

Citește și : Securitatea Marii Britanii va fi ŞUBREZITĂ de un Brexit dur

“Suntem foarte bucuroşi că raportul a fost aprobat”, a declarat Fernanda Carvalho du WWF. Acest text este esenţial deoarece arată “că modul în care folosim pământurile are un impact, nu doar asupra climei, ci şi a capacităţii acestor terenuri de a furniza mijloace de subzistenţă oamenilor, naturii şi biodiversităţii”, a precizat ea.

Tags: GiecONUSri LankaTerraWWF
Categorii: Diaspora