X

După raportul MCV, preşedintele Bulgariei laudă sistemul judiciar al ţării sale

Ceea ce contează pentru poporul bulgar este faptul că ei pot vedea singuri că avem un sistem judiciar funcţional şi că luptăm contra criminalităţii organizate şi corupţiei, a declarat joi preşedintele bulgar Ruman Radev, la o zi după publicarea raportului anual al Comisiei Europene referitor la reforma judiciară şi combaterea corupţiei, elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), transmite BTA, conform agerpres.

Radev a adăugat că succesul real va veni atunci când politicienii bulgari vor începe să se raporteze la poporul bulgar şi nu la Bruxelles.

Citeşte şi: Asasinat la comandă în Israel? Un om a murit după ce maşina i-a sărit în aer pe autostradă – FOTO

Partidele aflate la guvernare la Sofia şi reprezentanţii sistemului judiciar estimează că raportul publicat miercuri este cel mai bun din 2007 până în prezent, în timp ce formaţiunile de opoziţie susţin că raportul critică dur Bulgaria pentru că nu a reuşit să facă progrese în legătură cu niciuna dintre recomandările cuprinse în raportul din ianuarie 2017.

În opinia preşedintelui Curţii Supreme de Casaţie bulgare, Lozan Panov, raportul Comisiei Europene nu poate schimba realitatea şi sistemul judiciar din Bulgaria.

”Raportul nu face noi recomandări şi asta nu pentru că acestea nu sunt necesare, ci pentru că poate nimeni nu îşi face vreo iluzie că ele vor fi îndeplinite”, a subliniat Panov.

Raportul dat publicităţii miercuri de Comisia Europeană arată că Bulgaria nu a îndeplinit deocamdată în mod satisfăcător niciuna dintre cele şase condiţionalităţi cuprinse în MCV, dar progresele consemnate îndreptăţesc opinia că aceasta poate avea loc în viitorul apropiat. Documentul dat publicităţii miercuri analizează în mod concret progresele înregistrate în îndeplinirea celor 17 recomandări emise de Comisia Europeană în precedentul său raport, din ianuarie 2017.

‘Deşi Comisia nu poate concluziona deocamdată că vreuna dintre condiţionalităţi a fost îndeplinită în mod satisfăcător, rămâne la părerea că, printr-o direcţie politică consecventă şi cu determinarea de a face ca reformele să avanseze, Bulgaria ar trebui să poată îndeplini recomandările rămase şi, în consecinţă, să îndeplinească în mod satisfăcător condiţionalităţile MCV în viitorul apropiat’, a estimat executivul de la Bruxelles.

‘Am constatat progrese în multe domenii, dar mai este necesară încă multă muncă. Bulgaria a îndeplinit sau a înregistrat progrese la câteva din recomandările noastre, dar nu încă la toate. Contez pe guvernul bulgar să implementeze toate reformele plănuite şi să evite paşii înapoi, astfel încât să ne putem îndrepta spre obiectivul încheierii MCV în mandatul acestei Comisii’, a declarat prim-vicepreşedintele executivului comunitar, Frans Timmermans.

Citeşte şi: Un lider comunist chinez îşi acuză colegii de rang înalt de practicarea VRĂJITORIEI

Deşi incertitudinea politică a condus la unele întârzieri în punerea în aplicare a reformelor în acest an, procesul de reformă a primit un nou impuls începând din luna mai, chiar dacă rezultatele finale se lasă încă aşteptate în domenii care necesită reforme legislative şi acţiune guvernamentală, precum lupta împotriva corupţiei, relevă documentul Comisiei Europene.

Comisia Europeană va evalua din nou progresele Bulgariei cu privire la reforma judiciară şi combaterea corupţiei spre sfârşitul anului 2018.

Tags: bruxellesBulgariaFrans TimmermansLozan PanovMecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)raport MCVRuman Radev
Categorii: Diaspora