Raportul Transparency International atrage atenţia că majoritatea dintre ţările lumii acţionează ‘prea lent’ în vederea combaterii corupţiei

Publicat:

Mai mult de două treimi dintre ţările lumii au înregistrat scoruri de sub 50 de puncte din maximum 100 în raportul privind indicele de percepţie a corupţiei (IPC) în 2017, elaborat de organizaţia Transparency International (TI) şi prezentat miercuri la Berlin, relatează dpa şi AFP.

Raportul anual privind indicele de percepţie a corupţiei, elaborat de TI, realizează un clasament al gradului de corupţie în sectorul public aşa cum este perceput de mediul de afaceri şi de experţi independenţi din 180 de state incluse în analiză, conform agerpres.


Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă ‘foarte corupt’, iar 100 ‘deloc corupt’.

Citește și : Armata slovenă declarată ‘inaptă de luptă’ la testele NATO

Valoarea medie a IPC la nivel mondial este de 43 de puncte, la fel ca anul anterior, iar 69% dintre cele 180 de state analizate au înregistrat scoruri sub 50 de puncte. Regiunea cu cele mai bune rezultate este Europa Occidentală, cu un scor mediu de 66 de puncte. Regiunile cu cele mai proaste rezultate sunt Africa Subsahariană (scor mediu 32), Europa de Est şi Asia Centrală (scor mediu 34).

Nicio ţară nu a obţinut scorul perfect (100), dar topul statelor percepute ca fiind cel mai puţin corupte este condus de Noua Zeelandă, cu 89 de puncte, şi Danemarca, cu 88 de puncte, urmate de Finlanda, Norvegia şi Elveţia, fiecare cu câte 85 de puncte. Este pentru prima dată când la vârful ierarhiei se înregistrează scoruri sub 90 de puncte, ceea ce arată o tendinţă globală de scădere a punctajelor din clasament.

Raportul TI atrage atenţia că majoritatea guvernelor acţionează ‘prea lent’ în vederea combaterii corupţiei.

Raportul elaborat de Transparency International face referire şi la relaţia dintre nivelurile de corupţie, protecţia libertăţii presei şi implicarea societăţii civile. Astfel, s-a constatat că aproape toţi jurnaliştii ucişi din 2012 până în prezent şi-au pierdut viaţa într-o ţară cu nivel ridicat de corupţie.

Analiza, care include date provenite de la Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, arată că, în ultimii şase ani, peste 90% dintre jurnaliştii ucişi erau cetăţeni ai unor state al căror scor este de cel mult 45 în IPC. Acest lucru înseamnă că, în medie, în fiecare săptămână un jurnalist este ucis într-o ţară cu un nivel ridicat de corupţie. În plus, unul din cinci jurnalişti care au decedat realizau o investigaţie referitoare la un act de corupţie. Din nefericire, în majoritatea acestor cazuri nu s-a făcut dreptate.

Transparency International a analizat de asemenea şi relaţia dintre nivelurile de corupţie şi libertatea pe care ONG-urile o au în a funcţiona şi a influenţa politicile publice. Analiza, care include date furnizate de World Justice Project, indică faptul că majoritatea ţărilor al căror scor privitor la libertăţile civice este scăzut tind de asemenea să aibă un scor nefavorabil privitor la corupţie.

În vederea elaborării raportului, pentru fiecare stat au fost utilizate între trei şi 16 surse diferite, metodologiile utilizate de acestea fiind revizuite de Transparency International pentru a se asigura că ele îndeplinesc standardele de calitate ale TI.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.