X

Rar mesaj de unitate în favoarea unei ‘dezescaladări’ militare în faţa Iranului în Congresul SUA

Republicanii şi democraţii au lansat miercuri în Congresul SUA un rar mesaj de unitate în favoarea unei “dezescaladări” militare în faţa Iranului, după tirurile de rachete iraniene asupra unor baze din Irak unde staţionau trupe americane, notează AFP, potrivit agerpres.

În cursul după-amiezii, membrii Camerei Reprezentanţilor, apoi senatorii au fost informaţi, cu uşile închise, despre situaţie de oficiali cu rang înalt ai administraţiei preşedintelui Donald Trump.

Citește și : NATO acceptă solicitarea lui Trump de a contribui mai mult la stabilizarea Orientului Mijlociu

Secretarul de stat Mike Pompeo, şeful Pentagonului Mark Esper, directoarea CIA Gina Haspel şi şeful statului-major american, generalul Mark Milley, nu au făcut declaraţii la sosirea lor la Capitoliu, sediul Congresului.

Mare aliat al lui Donald Trump în Senat, Lindsey Graham a salutat discursul “excelent” pe care preşedintele american l-a ţinut mai devreme în cursul dimineţii.

“A fost măsurat, ferm”, le-a declarat el jurnaliştilor. “Mă adresez iranienilor şi regimului: v-a oferit oportunitatea de a încheia totul în mod paşnic. V-a dat şansa de a obţine pacea şi prosperitatea, trebuie să beneficiaţi de ea”, a adăugat senatorul republican.

El a avut însă un mesaj şi pentru Casa Albă: “Nu este necesar să se lanseze represalii numai pentru a lansa represalii”.

Unul din liderii minorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Liz Cheney, a subliniat mobilizarea parlamentarilor partidului în spatele lui Donald Trump.

“Grupul nostru parlamentar este absolut unit în spatele preşedintelui (…), în spatele importanţei, consecinţelor şi meritelor acţiunilor desfăşurate de preşedinte pentru eliminarea lui Qassem Soleimani de pe terenul de luptă”, a adăugat ea.

Puternicul general iranian a fost ucis vineri la Bagdad de un raid american.

Citește și : Gala de decernare a Oscarurilor nu va avea nici în acest an un prezentator principal

Dacă s-au ferit să salute politica externă a lui Donald Trump, pe care îl acuză că a acţionat fără aprobarea Congresului, democraţii au ţinut, totuşi, un discurs în favoarea detensionării crizei.

“Cu toţii ne dorim să vedem o dezescaladare, este obiectivul nostru”, a declarat senatorul democrat Ben Cardin.

“Sunt fericit că nu a fost ucis niciun militar american”, a afirmat senatorul Robert Mendez, apreciind că, “după cum îl cunoaşte, discursul preşedintelui nu putea fi mai mult decât a fost în favoarea dezescaladării”.

Tags: CIAcongresGina HaspelIrakMark MilleyMike PompeorepublicaniSUA
Categorii: Știrile zilei