Rasismul scade în Franţa, dar cresc atacurile antisemite şi antimusulmane

Publicat:

Acţiunile cu caracter rasist s-au redus ca număr în Franţa în 2017, chiar dacă violenţele care i-au vizat pe evrei şi pe musulmani au fost în creştere, indică bilanţul oficial prezentat de Ministerul de Interne, pe fondul emoţiei provocate de o posibilă agresiune antisemită asupra unui copil de opt ani de religie iudaică, într-o suburbie a Parisului, transmite AFP, conform agerpres.

Bilanţul arată o nouă scădere în 2017, de 16% (950 de fapte consemnate), după reculul considerabil înregistrat în 2016.


Citeşte şi: Incendiu puternic la un adăpost social din Japonia. Cel puţin 11 oameni au murit – FOTO

În 2015, acest total depăşise pragul simbolic de 2.000, în urma atentatelor jihadiste din ianuarie şi noiembrie.

Bilanţul acestor acţiuni (violenţe, incendieri, distrugeri ş.a.) şi ameninţări (afirmaţii, inscripţii, mesaje injurioase etc.) le include pe cele care au făcut obiectul unei plângeri sau au fost semnalate poliţiei.

Cea mai mare scădere au cunoscut-o actele antimusulmane (-34,5%, 121 de fapte), în timp ce actele rasiste în sens strict (în afara celor antisemite şi antimusulmane) s-au redus cu 14,8% (518), la fel şi cele antisemite (-7,2%, în număr de 311).

‘Această scădere de ansamblu nu trebuie totuşi să mascheze creşterea faptelor (…) de violenţă’, cele la care poliţiştii şi jandarmii sunt obligaţi să intervină, atenţionează Ministerul de Interne.

În acest context, acţiunile de violenţă îndreptate împotriva minorităţilor sunt în creştere, în special cele vizându-i pe musulmani (de la 67 la 72) şi pe evrei (de la 77 la 97).

Citeşte şi: Hong Kong. Mii de oameni evacuaţi după descoperirea unei bombe de 450 de kg – FOTO

Publicarea acestor statistici a avut loc miercuri, la două zile după ce un băiat de religie iudaică, în vârstă de 8 ani, a fost agresat la Sarcelles, în apropiere de Paris, incident care a provocat un val de condamnări din partea responsabililor francezi, începând cu preşedintele Emmanuel Macron.

La rândul său, prim-ministrul Edouard Philippe a cerut miercuri, în Adunarea Naţională, să se recunoască existenţa ‘unei noi forme de antisemitism violent şi brutal, care se exprimă din ce în ce mai deschis pe teritoriul nostru’.

În ce priveşte profanările de lăcaşuri de cult şi cimitire, bilanţul prezentat de Ministerul de Interne constată totuşi o evoluţie pozitivă. Numărul acestor profanări a fost de 978, mai puţine cu 7,5% decât în anul anterior şi pentru prima oară în scădere după 2008.

Citeşte şi: Unirea cu România îl sperie pe Igor Dodon. Liderul de la Chişinău a convocat Consiliul Suprem de Securitate

Lăcaşurile de cult creştine au fost principalele ţinte, cu 878 de fapte, o reducere cu 7,5% faţă de 2016.

În scădere au fost şi profanările de moschei şi cimitire musulmane (-15%).

În schimb, în cazul lăcaşurilor evreieşti, s-a înregistrat o creştere de 22% între 2016 şi 2017, chiar dacă numărul lor a rămas redus (28). 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.