Răspunsul CATEGORIC al Germaniei la cererea de compesaţii solicitată de polonezi: ‘NU VĂ DĂM NIMIC!’

Publicat:

Germania nu are de plătit compensaţii de război Poloniei, subiectul fiind reglat “din 1953”, a declarat vineri Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, după ce Varşovia a spus că are “dreptul” să facă o astfel de solicitare, informează AFP, potrivit agerpres.

“Din punctul de vedere al guvernului federal, nu există niciun motiv de a pune la îndoială validitatea juridică a renunţării la compensaţii din 1953. De atunci, pentru noi, această chestiune este definitiv reglată dintr-un punct de vedere legal şi politic”, a spus purtătorul de cuvânt.


El a subliniat că Varşovia “a confirmat (că renunţă la compensaţii) în mai multe rânduri, în special în 1970 şi 2004”.

Citeşte şi: Igor Dodon TAIE-N CARNE VIE după ce guvernul de la Chişinău i-a ignorat ordinul

Guvernul polonez pune sub semnul întrebării validitatea renunţării la compensaţii în 1953, spunând că Varşovia, pe atunci membră a blocului comunist, acţiona sub presiunea URSS.

Premierul polonez Beata Szydlo, provenită din rândul partidului conservator naţionalist Dreptate şi Justiţie (PiS), a declarat joi că ţara sa are “dreptul” la compensaţii, dar că “decizia politică” de a face o astfel de solicitare nu a fost încă luată.

Relansarea acestei chestiuni survine după ce, la sfârşitul lunii iulie, liderul formaţiunii guvernamentale PiS, Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Germania că respinge responsabilitatea pe care o are pentru Al Doilea Război Mondial.

Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel a afirmat că Germania “îşi asumă responsabilitatea pentru Al Doilea Război Mondial” şi că “nu poate exista niciun dubiu în legătură cu acest subiect”.

“Germania a atacat Polonia. A fost începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, declanşat de Germania naţional-socialistă, şi începutul crimelor inimaginabile comise împotriva vecinului nostru polonez”, a reamintit el în legătură cu subiectul invadării Poloniei la 1 septembrie 1939.

Citeşte şi: Cutremur foarte puternic în largul coastelor Mexicului. Cinci oameni au murit –FOTO/VIDEO

“Germanii nu au dreptul să uite şi nu vor uita niciodată ce i s-a făcut Poloniei în numele poporului nostru”, a adăugat el.

Această nouă dispută germano-polonă se înscrie în contextul tensiunilor tot mai mari între Varşovia şi UE, care este îngrijorată de evoluţia statului de drept în Polonia din cauza unor reforme controversate. Angela Merkel a spus la sfârşitul lunii august că ‘nu poate tăcea’ în faţa atingerilor aduse statului de drept în Polonia.

Comisia Europeană a ameninţat de asemenea cu declanşarea aplicării Articolului 7 din Tratatul UE dacă Polonia îşi menţine reformele în starea actuală. Această procedură inedită poate duce la suspendarea dreptului de vot al Poloniei în cadrul Consiliului UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026 Mijloacele de transport din stânga...

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă Sindicaliștii consideră...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.