X

Răspunsul lui Zelenski când a fost întrebat cum evaluează performanța șefului armatei ucrainene

Răspunsul lui Zelenski când a fost întrebat cum evaluează performanța șefului armatei ucrainene

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se abține să facă o evaluare în acest moment a performanței lui Oleksandr Sîrski, șeful Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU), în contextul incursiunii transfrontaliere rusești în regiunea nordică de frontieră Harkov la începutul lui mai.

El a dat acest răspuns la o întrebare în acest sens a jurnaliștilor la 15 iulie. Ofensiva rusă în regiunea Harkov a fost încetinită și oprită în anumite zone, însă rușii se regrupează acum pentru a ataca orașele și așezările mai importante de lângă graniță în scopul de a construi o zonă-tampon de 40 de kilometri de partea ucraineană și a împiedica astfel atacurile asupra regiunii Belgorod, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

„Sîrski se confruntă cu o provocare serioasă. Am așteptat armele și votul asupra pachetului [de ajutor militar] timp de aproape opt luni. Nu vreau să fac comparații. Îi tratez pe toți cu respectul cuvenit. Fiecare își face sau și-a făcut treaba conform postului.

Este dificil să speculez ce s-ar fi putut întâmpla dacă comandamentul AFU nu l-ar fi schimbat [pe Valeri Zalujni cu Sîrski]. Și, sincer, nu vreau să vorbesc despre asta. Acestea sunt probleme și conversații postbelice. Trebuie să îi respectăm și să fim recunoscători tuturor celor care luptă pentru Ucraina și apără țara.

Nu cred că dacă ar fi fost altcineva în locul lui Sîrski nu ar fi avut loc o străpungere. Cred că s-ar fi întâmplat oricum pentru că rușii au vrut acest lucru. Aveau sarcina de a intra și de a ocupa Harkovul”, a subliniat șeful statului ucrainean.

„Avantajul semnificativ al lui Sîrski în această situație este că el cunoaște Harkovul. Sub conducerea sa, regiunea a fost eliberată, acolo s-a desfășurat o operațiune de succes.

[Rușii] au fost opriți. [Forțele ucrainene] i-au împiedicat să ocupe Harkovul chiar în lipsa pachetului [de ajutor militar occidental]: o treabă excelentă. Ne vom ocupa de detalii când vom avea o pauză”, a adăugat Zelenski.

Zelenski explică ce a vrut să spună șeful spionajului ucrainean privind un atac rus dinspre nord

În același interviu, Zelenski a clarificat și declarația recentă a șefului spionajului ucrainean Kirilo Budanov, potrivit căreia Rusia va încerca să lanseze un atac dinspre nord în următoarele luni.

El a explicat că l-a sunat pe Budanov, iar acesta i-a spus că nu a fost bine înțeles.

Președintele ucrainean a subliniat că au fost depuse eforturi serioase pentru a preveni o ofensivă rusă majoră dinspre nord; forțele ruse relocate pe frontul din Harkov au fost blocate și rușii au fost împiedicați să consolideze o grupare semnificativă de forțe. „Aceste informații provin direct de la agențiile de informații”, a declarat el.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Pe 10 mai, armata rusă a lansat o nouă ofensivă în regiunea Harkov după eliberarea acesteia în septembrie 2022.

Rușii au trecut frontiera în două puncte simultan: în apropierea satelor Strilecea, Krasne, Borisivka (în direcția satului Lipți), respectiv a satelor Pletenivka, Ohirtseve, Hatișce (direcția orașului Vovceansk).

În prima săptămână, rușii au capturat aproximativ zece sate, pătrunzând la o adâncime de 4-6 kilometri în teritoriul ucrainean.

Tags: AFUOleksandr SîrskiZelenski
Externe