Rata natalității în Rusia scade la cel mai redus nivel din ultimul sfert de secol

Publicat:

Rata natalității în Rusia scade la cel mai redus nivel din ultimul sfert de secol

Rata natalității din Rusia se află la cel mai scăzut nivel din 1999, numărul nașterilor scăzând sub 100.000 în iunie, date care au provocat îngrijorare la Moscova, scrie Euronews.

Din ianuarie până în iunie 2024, 599.600 de copii s-au născut în Rusia – cu 16.000 mai puțin față în aceeași perioadă din 2023, potrivit datelor publicate de agenția guvernamentală de statistică a Rusiei, Rosstat.


Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

În aceeași perioadă, declinul populației Rusiei s-a accelerat cu 18%, în 2024 înregistrându-se cu 49.000 mai multe decese decât în anul precedent, probabil din cauza victimelor de pe linia frontului cauzate de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, aflată în desfășurare.

Șefa Comisiei pentru protecția familiei din Duma de Stat, Nina Ostanina, a declarat pentru agenția de presă de stat RIA că este nevoie de o „operațiune demografică specială” în Rusia pentru a stimula rata natalității – o referire la războiul Moscovei în țara vecină.

În iulie, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a calificat rata scăzută a natalității drept „catastrofală”, adăugând că revigorarea ratei natalității este una dintre „prioritățile principale” ale Rusiei.

Problema actuală a populației Rusiei

Populația Rusiei este în declin din anii 1990, cu scurte perioade de redresare. În 1999, rata natalității era de 1,6 – mai mică decât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De la preluarea mandatului, Putin a menționat adesea îmbunătățirea ratei natalității drept una dintre prioritățile sale. Kremlinul a idealizat în mare măsură maternitatea tânără, pe care Putin – căruia îi place să folosească argumente tradiționaliste pentru a contraataca Occidentul – a numit-o în 2020 parte a „datoriei istorice” a Rusiei.

La momentul respectiv, Moscova a introdus o serie de măsuri în conformitate cu politica sa, inclusiv extinderea serviciilor plătite de îngrijire a copiilor pentru familiile cu venituri mici, introducerea de scutiri fiscale pentru familiile numeroase și promisiunea de a crea mai multe locuri în creșe.

De atunci, Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei, agravând problema populației prin forțarea unui exod de oameni – inclusiv a celor care nu sunt de acord cu politicile Moscovei, precum și a tinerilor care se feresc de recrutare.

Alex Kokcharov, analist de risc de țară pentru Eurasia, a declarat că, în ciuda stimulentelor financiare oferite de guvernul rus, rata de fertilitate din Rusia a continuat să scadă din cauza războiului în curs.

„Având în vedere că războiul continuă în cel de-al treilea an, iar acum are un impact direct asupra teritoriului rus, banii nu sunt singurul factor. Având în vedere incertitudinea situației de securitate din regiunile de frontieră, familiile amână deciziile de a avea copii”, a declarat Kokcharov pentru Euronews.

Un raport al Atlantic Council a afirmat că continuarea războiului din Ucraina ar putea avea consecințe profunde asupra populației Rusiei, ducând în cele din urmă la reducerea numărului de ruși.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Raportul a adăugat că numărul tinerilor ruși care mor în războiul împotriva Ucrainei ar putea schimba perspectiva viitoarei piețe a muncii din țară.

În iunie, viceprim-ministrul rus Dmitri Cernîșenko a avertizat presa locală că Rusia s-ar putea confrunta cu un deficit de până la 2,4 milioane de lucrători până în 2030, dacă declinul populației nu se va îmbunătăți, deși nu a legat în mod deschis acest lucru de războiul de la Moscova.

Rata natalității din Rusia este aproximativ aceeași cu cea a Germaniei, care are o rată a natalității medie în Europa, potrivit Eurostat. Spania, cu 1,16, are una dintre cele mai slabe rate ale natalității din Europa, Franța având una dintre cele mai bune, cu 1,79.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Actorul James Earl Jones, vocea personajului Darth Vader din trilogia originală Războiul Stelelor, a murit la vârsta de 93 de ani

Actorul James Earl Jones, vocea personajului Darth Vader din trilogia originală Războiul Stelelor, a murit la vârsta de 93 de ani James Earl Jones, actorul...

O nouă operaţiune SMURD în R. Moldova. Un copil de 14 ani, transportată de urgență la București pentru intervenție medicală complexă

O nouă operaţiune SMURD în R. Moldova. Un copil de 14 ani, transportată de urgență la București pentru intervenție medicală complexă O nouă intervenție aeriană...

Premii pentru sportivii moldoveni cu performanțe remarcabile la Jocurile Paralimpice de la Paris

Premii pentru sportivii moldoveni cu performanțe remarcabile la Jocurile Paralimpice de la Paris Sportivii moldoveni care au obținut performanțe remarcabile la Jocurile Paralimpice de la...

Gest disperat al unui ucrainean care a vrut să scape de înrolare: S-a căsătorit cu soacra pentru a fugi din țară

Gest disperat al unui ucrainean care a vrut să scape de înrolare: S-a căsătorit cu soacra pentru a fugi din țară Polițiștii de frontieră ucraineni...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.