X

Rata obezității crește în rândul adolescenților. Ce se ascunde în spatele acestor cifre îngrijorătoare

Rata obezității crește în rândul adolescenților. Ce se ascunde în spatele acestor cifre îngrijorătoare

În ultima perioadă, se observă o creștere alarmantă a ratei de obezitate în rândul adolescenților din Statele Unite.

Aproape o cincime dintre tinerii cu vârsta între 12 și 18 ani sunt afectați, conform unui studiu recent, relatează TVR Info. Și întrebarea este:

Ce se ascunde în spatele acestor cifre îngrijorătoare

Obezitatea la adolescenți nu doar că afectează sănătatea imediată, dar crește și riscul ca acești tineri să devină adulți obezi, cu toate problemele de sănătate care vin la pachet. Haideți să vedem ce spun specialiștii.

Studiul publicat în Journal of American Medical Association și citat de g4media.ro, definește obezitatea la adolescenți ca un indice de masă corporală mai mare comparativ cu cel al 95% dintre persoanele de aceeași vârstă și același sex.

Factorii care contribuie la această problemă includ atât genetica, dar și mediul și stilul de viață. Studiul sugerează că moștenirea genetică poate reprezentă între 40% și până 70% din riscul de obezitate.

Aici, stilul de viață joacă un rol crucial. Adolescenții care petrec mai mult de două ore pe zi în fața ecranelor au un risc de peste două treimi mai mare de a fi supraponderali sau obezi. Totodată, lipsa somnului este și ea un factor important.

Obezitatea este rezultatul unui dezechilibru între aportul și consumul de energie, influențat de hormonii care reglează foamea și sațietatea. Problemele de sănătate asociate includ rezistența la insulină, hipertensiunea și depresia.

Mai mult, obezitatea în adolescență este legată de o rată mai ridicată a mortalității din cauza bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2. Iar schimbările în stilul de viață rămân cea mai eficientă metodă de tratament.

Intervențiile eficiente sunt: modificări în alimentație, creșterea activității fizice și consilierea comportamentală. Prin urmare, este esențial să educăm adolescenții și familiile lor despre importanța unui stil de viață sănătos pentru a combate această problemă.

 

Tags: cifre îngrijorătoarerândul adolescențilorRata obezității
Categorii: DiasporaExterneSănătateSocialȘtirile zilei