RĂZBOI în Nagorno-Karabakh (VIDEO)! Sunt cel puțin 21 de morți și sute de răniți!

Publicat:

Noi schimburi de focuri au avut loc între forțele armene și cele azere, luni, a doua zi de confruntări asupra teritoriului Nagorno-Karabakh, părțile acuzându-se reciproc că folosesc artilerie grea. Rapoartele indică cel puțin 21 de morți și sute de răniți, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Ciocnirile dintre Armenia și Azerbaidjan, cele mai grele din 2016, au reaprins îngrijorările cu privire la stabilitatea din regiunea Caucazului de Sud, un coridor pentru conductele care transportă petrol și gaze către piețele mondiale.


Citește și: India SARE de 6 milioane de cazuri de coronavirus

Cele două foste republici sovietice s-au ciocnit periodic într-un conflict de zeci de ani asupra Nagorno-Karabakh, o regiune separatistă care se află în Azerbaidjan, dar este condusă de etnici armeni.

Președintele Azerbaidjanului a declarat mobilizare militară parțială, iar ministrul său de externe a anunțat că șase civili azeri au fost uciși și 19 răniți de când au început luptele. Agenția de știri Interfax a citat un reprezentant al ministerului armean al apărării spunând că 200 de armeni au fost răniți.

Nagorno-Karabakh a raportat că încă 15 soldați ai săi au fost uciși, după ce duminică informa că 16 dintre militari au fost uciși și peste 100 au fost răniți, în cursul unui atac aerian și de artilerie lansat de Azerbaidjan.

Nagorno-Karabakh a mai spus că a recuperat un teritoriu asupra ccăriua pierduse controlul duminică și a declarat că Azerbaidjanul a folosit artilerie grea.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că forțele armene au bombardat orașul Terter.

China și Rusia au cerut ambelor părți să dea dovadă de reținere.

Ciocnirile au intensificat eforturile diplomatice menite să reducă tensiunile. Rusia a cerut încetarea focului imediat și o altă putere regională, Turcia, a declarat că va sprijini Azerbaidjanul, aliatul său tradițional.

Ambasadorul Armeniei în Rusia a declarat luni că Turcia a trimis în Azerbaidjan aproximativ 4.000 de luptători din nordul Siriei, a informat agenția de știri Interfax, o acuzație negată de Baku.

Citește și: Donald Trump a plătit doar 750 de dolari impozite federale în anul alegerii sale. Reacția președintelui american vine imediat: ‘Fake news’!

Conform dreptului internațional, Nagorno-Karabakh este recunoscut ca parte a Azerbaidjanului. Dar etnicii armeni care alcătuiesc marea majoritate a populației resping acest lucru.

Ei și-au condus propriile afaceri, cu sprijinul Armeniei, de când Nagorno-Karabakh s-a desprins de Azerbaidjan, într-un conflict care a izbucnit odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991.

Deși s-a convenit o încetare a focului în 1994, după ce mii de oameni au fost uciși și mult mai mulți strămutați, Azerbaidjanul și Armenia se acuză reciproc frecvent de atacuri în jurul Nagorno-Karabakh și de-a lungul frontierei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Împușcat de iubitul fiicei sale. Un bărbat din Trușeni a văzut moartea cu ochii

Împușcat de iubitul fiicei sale. Un bărbat din Trușeni a văzut moartea cu ochii Un bărbat din comuna Trușeni a ajuns la spital după ce...

CSP a numit în funcție cinci procurori

CSP a numit în funcție cinci procurori Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a acceptat să numească în funcție cinci candidați la funcția de procuror, cu...

Lucrările de reabilitare a unor drumuri au fost declarate de utilitate publică de interes național

Lucrările de reabilitare a unor drumuri au fost declarate de utilitate publică de interes național Pentru ca procesul de modernizare și reabilitare a drumurilor să...

VIDEO Diana Șoșoacă în Parlamentul European: satane, icoane și sfințirea birourilor 

VIDEO Diana Șoșoacă în Parlamentul European: satane, icoane și sfințirea birourilor Prezentă la ședința de constituire a noului Parlament European, Diana Șoșoacă, îmbrăcată în costum...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.