Războiul contra SI în Siria, câştigat până la sfârşitul lui februarie, când va trebui discutat cu al-Assad

Publicat:

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a estimat că războiul din Siria contra grupării Stat Islamic (SI) va fi “câştigat până la mijlocul, sfârşitul lui februarie”, dar atunci “va trebui” discutat cu Bashar al-Assad, transmite AFP. 

“Pe 9 decembrie, premierul irakian (Haider al-Abadi) a anunţat victoria asupra Daech (acronimul arab al SI -n.red.) şi eu cred că, până la mijlocul, sfârşitul lui februarie, noi vom fi câştigat războiul în Siria”, a declarat Macron, într-un interviu difuzat duminică de canalul de televiziune France 2.


Liderul francez indicase deja în urmă cu câteva zile că operaţiunile militare contra SI urmau să continue în Siria până la “mijlocul, sfârşitul lui februarie”, contrazicând astfel Rusia care a afirmat că această ţară a fost “în întregime eliberată” de SI.

Preşedintele Franţei a apreciat totodată că “va trebui discutat” cu liderul de la Damasc, a cărui plecare imediată este cerută de numeroşi opozanţi.

“Bashar este inamicul poporului sirian. Inamicul meu este Daech”, a subliniat Emmanuel Macron. “Bashar al-Assad va fi acolo. Va fi acolo pentru că este protejat de cei care, pe teren, au câştigat de asemenea războiul, fie Iran, fie Rusia, deci nu putem spune că nu vrem să vorbim cu el sau cu reprezentanţii săi”, a arătat Macron.

“Deci va trebui discutat cu Bashar şi reprezentanţii săi”, a continuat el, precizând că aceasta nu va împiedica apoi ca liderul sirian, acuzat de numeroase abuzuri, “să răspundă pentru crimele sale în faţa poporului său, în faţa justiţiei internaţionale”.

“În cadrul procesului pe care Franţa îl doreşte într-adevăr apărut la începutul anului viitor, vor exista reprezentanţi ai lui Bashar, dar eu doresc ca, de asemenea şi mai ales, să existe reprezentanţi din toată opoziţia, inclusiv cei care au plecat din Siria, pentru securitatea lor, din cauza lui Bashar, şi nu a Daech”, a adăugat Emmanuel Macron.

Declanşat în 2011 odată cu reprimarea unor manifestaţii paşnice, conflictul din Siria s-a soldat cu peste 340.000 de morţi şi milioane de refugiaţi şi strămutaţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968 Retragerea preşedintelui american, Joe Biden, din cursa pentru Casa Albă aruncă ţara...

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.