Războiul din Ucraina ar putea acutiza foametea din Sudan

Publicat:

Din cauza războiului dintre Ucraina şi Rusia, principalii exportatori de grâu la nivel mondial, aproape unul din doi sudanezi ar putea suferi de foame în acest an, a avertizat David Wright, din cadrul organizaţiei Salvaţi Copiii, relatează AFP, potrivit agerpres.

Până la sfârşitul anului, “20 de milioane de persoane se vor confrunta cu insecuritatea alimentară”, din cele 45 de milioane de locuitori ai Sudanului, una dintre cele mai sărace ţări din lume, a afirmat şeful operaţiunilor ONG-ului Salvaţi Copiii.


Citeşte şi: NYT recunoaște acum că ‘laptopul lui Biden’ – numit în mod fals DEZINFORMAREA RUSĂ – este autentic – Black News

Pe de o parte, pentru că “86 până la 87% din grâul care ajunge în ţară provine din Rusia şi Ucraina”, şi, pe de altă parte, pentru că invadarea Ucrainei de către Rusia a condus la creşterea preţurilor la nivel mondial dincolo de nivelurile record din 2008, care au condus deja la revolte cauzate de insecuritatea alimentară, a mai spus el.

Potrivit ONU, unul din trei sudanezi are nevoie de ajutor umanitar într-o ţară în care inflaţia se apropie de 260%, moneda este în cădere liberă, iar preţul pâinii s-a scumpit de zece ori de la lovitura de stat militară din octombrie anul trecut care a privat ţara de orice sprijin politic sau economic internaţional.

În scurt timp, statul a pierdut 40% din venituri: Banca Mondială a suspendat un ajutor de două miliarde de dolari, iar Statele Unite un ajutor de 700 de milioane de dolari.

În plus, Washingtonul, care a trimis 300.000 de tone de grâu în 2021, nu va livra cele 400.000 de tone promise în 2022.

“Toate aceste elemente” vor conduce la “deteriorarea gravă a unei situaţii care deja nu era bună”, a subliniat Wright.

Familiile pot “recurge la strategii greşite pentru a face faţă” acestei situaţii, precum abandonul şcolar, folosirea copiilor pentru diverse munci sau căsătoria adolescentelor sau fetelor tinere.

Citeşte şi: Consulul general al Greciei compară Mariupolul cu Alep sau Guernica – Black News

Sudanul este deja una dintre ţările cu cele mai scăzute rate de şcolarizare din lumea arabă, de 76% în şcoala primară şi de doar 28% în şcoala gimnazială, potrivit Unicef.

În urmă cu o săptămână, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat despre riscul unui “uragan de foamete” în multe ţări, menţionând în special Sudanul.

Pentru că, din cauza războiului din Ucraina, ajutorul umanitar ar putea fi redirecţionat anul acesta către Europa, unde ONU estimează că 12 milioane de persoane din Ucraina vor avea nevoie de protecţie, precum şi alte patru milioane care au fugit de război în ţările vecine.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate Retailerul...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

Sondaj – Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri

Sondaj - Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.