X

Războiul din Ucraina sporeşte riscurile în Orientul Mijlociu (Banca Mondială)

Presiunile inflaţioniste, exacerbate de războiul din Ucraina, sporesc riscurile de tulburări sociale şi probleme umanitare în ţările cele mai sărace din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (MENA), afirmă Banca Mondială într-un raport publicat joi, relatează AFP, potrivit agerpres

“Creşterea preţurilor produselor alimentare ar putea avea efecte considerabile, dincolo de creşterea insecurităţii alimentare”, scrie instituţia în ultimele sale previziuni economice, subliniind că, “din punct de vedere istoric, în regiunea MENA, creşterile preţurilor la pâine au contribuit la mai multe tulburări sociale şi conflicte”.

Citește și : Bolsonaro bagatelizează achiziţia a circa 50.000 de comprimate viagra pentru armată

Rusia şi Ucraina sunt importanţi producători şi exportatori mondiali de cereale şi fertilizatori necesari în agricultură. Rusia este de asemenea un actor cheie pe piaţa energiei.

În regiunea MENA, care depinde puternic de aprovizionările cu grâu din cele două ţări, conflictul “probabil va exacerba presiunile inflaţioniste provocate de pandemia de COVID-19”, subliniază raportul.

Potrivit Băncii Mondiale, rata inflaţiei ar putea creşte de la 1,2% în 2021, la 3% în acest an în ţările bogate din Golf producătoare de petrol. Ţările importatoare vor avea o inflaţie de 3,7%, faţă de 1,4% anul trecut.

Pentru anumite ţări importatoare de petrol, “subvenţiile alimentare vor fi dificil de menţinut cu resurse limitate”, avertizează organizaţia.

Creşterea preţului petrolului ar trebui să fie totuşi benefică pentru ţările bogate producătoare de petrol şi să ducă creşterea regională la 5,2% în 2022, cea mai ridicată din 2016.

“Regiunea în ansamblul său este susţinută de petrol” şi se descurcă “mult mai bine” decât altele, a explicat pentru AFP Daniel Lederman, economist-şef pentru regiunea MENA. Dar creşterea este cu toate acestea “insuficientă şi inegală”.

“Insuficientă pentru că multe economii din regiune rămân mai sărace, în termeni de PIB pe cap de locuitor, decât erau în 2019, înainte de pandemie”, a adăugat economistul.

Citește și : Peste 300 de oameni şi-au pierdut viaţa în cele mai grave inundaţii din istoria Africii de Sud

Şi “inegală pentru că ţările care se vor restabili cel mai repede în 2022 sunt cele exportatoare de petrol, în timp ce importatoarele ar urma să sufere”.

“Atunci când preţurile energiei şi al produselor alimentare cresc, cei mai săraci şi cei mai vulnerabili au de suferit”, a conchis Daniel Lederman.

Tags: agriculturăBanca Mondialacovid-19MENAOrientul Mijlociurusia
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina