Războiul din Ucraina va determina modul în care China vede lumea

Publicat:

FIECARE ZI aduce noi orori în Ucraina, unde focul de artilerie rusă răsună ca un tunet în orașe și sate. Metropola Harkov zace în ruine, victimă a două săptămâni de bombardament. Mariupol, pe litoral, a fost distrus.

Este prea devreme să știm dacă din luptă va ieși un câștigător. Dar, de cealaltă parte a planetei, superputerea emergentă a lumii își cântărește opțiunile. Unii susțin că Beijingul va construi o prietenie antebelică cu Rusia, care nu cunoaște „limite”, pentru a crea o axă a autocrației. Alții spun că America poate face de rușine China şi să o convingă să se rupă de Rusia, izolându-l pe Vladimir Putin, președintele acesteia. informaţiile de până acum sugerează că niciunul dintre scenarii nu este probabil. Adâncirea legăturilor cu Rusia va fi ghidată de un interes propriu prudent, deoarece China exploatează războiul din Ucraina pentru a grăbi ceea ce vede ca declinul inevitabil al Americii. Accentul în orice moment este propriul său vis de a stabili o alternativă la ordinea mondială occidentală, liberală, după cum relatează The Economist.


Atât președintele Chinei, Xi Jinping, cât și Vladimir Putin vor să divizeze lumea în sfere de influență dominate de câteva țări mari. China ar conduce Asia de Est, Rusia ar avea drept de veto asupra securității europene și America ar fi forțată să se întoarcă acasă. Această ordine alternativă nu ar prezenta valori universale sau drepturile omului, pe care Xi și Putin le văd ca un truc pentru a justifica subversia occidentală a regimurilor lor. Ei par să considere că astfel de idei vor fi în curând relicve ale unui sistem liberal care este rasist și instabil, înlocuit de ierarhii în care fiecare țară își cunoaște locul în echilibrul general de putere.

Prin urmare, Xi ar dori ca invazia Rusiei să demonstreze neputința Occidentului. Dacă sancțiunile asupra sistemului financiar al Rusiei și a industriei de înaltă tehnologie eșuează, China va avea mai puține temeri legate de astfel de arme. Dacă Putin și-ar pierde puterea din cauza greșelii sale de calcul în Ucraina, ar putea șoca China. Cu siguranță l-ar fi jenat pe Xi, despre care s-ar vedea că a calculat greșit prea mult, aliându-se cu el – un eșec atunci când își caută un al treilea mandat ca lider al Partidului Comunist, încălcând normele recente.

Cu toate acestea, însă, sprijinul chinez are limitele sale. Piața rusă este mică. Băncile și companiile chineze nu vor să riște să piardă afaceri mult mai valoroase în altă parte prin estomparea sancțiunilor. O Rusie slabă i se potrivește Chinei pentru că nu ar avea de ales decât să fie pliabilă. Putin ar fi mai probabil să-i ofere lui Xi acces la porturile din nordul Rusiei, pentru a se adapta intereselor crescânde ale Chinei în, de exemplu, Asia Centrală și pentru a-i furniza petrol și gaze ieftine și tehnologie militară sensibilă, inclusiv proiectarea de arme nucleare avansate.

Mai mult, Xi pare să creadă că Putin nu are nevoie să câștige o victorie zdrobitoare pentru ca China să iasă înainte: supraviețuirea va fi suficientă. Oficialii chinezi le spun cu încredere diplomaților străini că unitatea occidentală asupra Rusiei se va sparge pe măsură ce războiul se prelungește și pe măsură ce costurile pentru alegătorii occidentali cresc. China încearcă deja să distingă Europa și America, susținând că Statele Unite își susțin puterea în timp ce îi determină pe europeni să plătească factura pentru prețurile mari la energie, armatele mai mari și povara de a găzdui peste 3 milioane de refugiați ucraineni.

Abordarea Chinei față de războiul ruso-ucrainean se naște din convingerea lui Xi că marea concurență din secolul 21 va fi între China și America – unul căruia îi place să sugereze că China este destinată să câștige. Pentru China, ceea ce se întâmplă în orașele bombardate ale Ucrainei este o încăierare în acest concurs. Rezultă că succesul Occidentului în relațiile cu Putin va ajuta la determinarea viziunii Chinei asupra lumii – și a modului în care va trebui să se ocupe mai târziu de Xi.

Prima sarcină este ca NATO să sfideze predicțiile chineze, rămânând împreună. Pe măsură ce săptămânile se transformă în luni, acestea pot deveni grele. Imaginați-vă că luptele din Ucraina se transformă într-un model sumbru de război urban, în care niciuna dintre părți nu câștigă în mod clar. Convorbirile de pace ar putea duce la încetarea focului care se întrerupe. Să presupunem că iarna se apropie și prețurile la energie rămân ridicate. Exemplul Ucrainei la începutul războiului a inspirat sprijin în întreaga Europă care a înțepenit tendințele guvernelor. Poate veni vremea când liderii politici vor trebui să găsească rezolvarea în ei înșiși.

Voința poate fi legată de reformă. După ce au apărat democrația, țările occidentale trebuie să o consolideze. Germania a decis să trateze cu Rusia confruntându-se cu ea, nu făcând comerț cu ea. Uniunea Europeană va trebui să-și constrângă simpatizanții Rusiei, inclusiv Italia și Ungaria. Forța expediționară comună condusă de britanici, un grup de zece țări din nordul Europei, evoluează într-un prim răspuns la agresiunea rusă. În Asia, America poate colabora cu aliații săi pentru a îmbunătăți apărarea și pentru a planifica situații neprevăzute, dintre care multe vor implica China. Acțiunea comună care a șocat Rusia nu ar trebui să fie o surpriză pentru China dacă aceasta ar invada Taiwan.

Și Occidentul trebuie să exploateze marea diferență dintre China și Rusia. Cu trei decenii în urmă, cele două economii ale lor aveau aceeași dimensiune; acum cel al Chinei este de zece ori mai mare decât al Rusiei. Cu toată frustrarea lui Xi, China a prosperat conform ordinului de astăzi, în timp ce Rusia a subminat-o doar. Evident, Xi vrea să revizuiască regulile pentru a-și servi mai bine propriile interese, dar nu este ca Putin, care nu are altă modalitate de a exercita influența rusă decât prin amenințările perturbatoare și forța armelor. Rusia lui Putin este acum un paria. Având în vedere legăturile sale economice cu America și Europa, China are miza în stabilitate.

Shanghai pe Nipru

În loc să împingă China „în afara familiei națiunilor, acolo pentru a-și hrăni fanteziile, a-și prețui ura și a-și amenința vecinii” – așa cum a scris Richard Nixon cu ani înainte de celebra sa călătorie la Beijing, în urmă cu cinci decenii – America și aliații săi ar trebui să arate că văd diferit superputerea în ascensiune. Scopul ar trebui să fie acela de a-l convinge pe Xi că Occidentul și China pot prospera convenind acolo unde este posibil și acceptând să difere acolo unde nu. Acest lucru necesită să se stabilească unde ajută implicarea și unde amenință securitatea națională.

Ar putea China să înceapă încă pe această cale contribuind la sfârșitul rapid războiului din Ucraina? Din păcate, cu excepția utilizării de către Rusia a armelor chimice sau nucleare, acest lucru pare puțin probabil, deoarece China vede Rusia ca un partener în dezmembrarea ordinii mondiale liberale. Pledoariile diplomatice vor influența calculele chineze mai puțin decât hotărârea occidentală de a-l determina pe Putin să plătească pentru crimele sale. ■

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Carburanții continuă să se scumpească

Carburanții continuă să se scumpească Carburanții continuă să se scumpească. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noi prețuri maxime de referință pentru...

Și-a pierdut conștiința la volanul mașinii și a fost resuscitată în câteva minute

Și-a pierdut conștiința la volanul mașinii și a fost resuscitată în câteva minute La un pas de tragedie! O femeie din Chișinău a scăpat cu...

FSB a dejucat o tentativă a Kievului de a deturna un bombardier strategic

FSB a dejucat o tentativă a Kievului de a deturna un bombardier strategic Ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB) ar fi dejucat...

Primele declarații ale lui Stoianoglo: „Nu am în spate niciun proiect politic”

Primele declarații ale lui Stoianoglo: „Nu am în spate niciun proiect politic” Fostul procuror general, Alexandru Stoianoglo, a făcut primele declarații alături de liderul socialiștilor,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.