X

Războiul Stelelor: China se ascunde în spatele unor programe civile pentru a dezvolta obiective militare în spaţiu

China se ascunde în spatele unor programe civile pentru a dezvolta obiective militare în spaţiu

Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA, potrivit stiripesurse.ro.

“China a făcut paşi extraordinari (în spaţiu), în special în ultimii 10 ani, dar sunt foarte, foarte secretoşi”, a declarat Nelson în comisia de buget a Camerei Reprezentanţilor din SUA, într-o intervenţie despre cererea de buget a agenţiei spaţiale americane pentru 2025.

Citeşte şi: Zeci de mii de georgieni au protestat în Georgia împotriva unei legi privind “influenţa străină” – Stiripesurse.md

“Credem că o mare parte din aşa-numitul lor program spaţial civil este un program militar. Şi cred că, de fapt, suntem într-o cursă”, a adăugat el.

China se ascunde în spatele unor programe civile pentru a dezvolta obiective militare în spaţiu

Nelson a subliniat, de asemenea, că este “de datoria noastră” să ajungem pe Lună. “Îngrijorarea mea este dacă China ar ajunge prima acolo şi ar spune brusc ‘ok, acesta este teritoriul nostru, staţi deoparte'”, a avertizat el.

Şeful NASA a spus că SUA nu îşi vor pierde “avantajul global” în spaţiu, “dar trebuie să fii realist că R.P.Chineză cheltuieşte într-adevăr mulţi bani pe asta şi că au mult loc de creştere în bugetul lor”.

“Cred că ar fi mai bine să nu lăsăm garda jos”, a adăugat Nelson.

Şeful NASA şi-a exprimat speranţa că “programul spaţial chinez îşi va veni în fire şi va înţelege că spaţiul civil este pentru utilizări paşnice”, dar a adăugat că nu a observat ca acest lucru să fie demonstrat de China.

China se ascunde în spatele unor programe civile pentru a dezvolta obiective militare în spaţiu

Prin programul Artemis, NASA vrea să trimită din nou oameni pe Lună după mai bine de 50 de ani. Misiunea de aselenizare Artemis 3 a fost amânată recent până în septembrie 2026.

Scopul pe termen lung al Artemis este de a stabili o bază lunară permanentă ca fundament pentru misiunile pe Marte.

Între timp, China urmăreşte un program spaţial ambiţios într-un efort de a ajunge rapid din urmă SUA şi Rusia.

La numai 20 de ani după ce China a devenit a treia naţiune care şi-a trimis proprii astronauţi în spaţiu, Beijingul operează acum o staţie spaţială modernă şi complet funcţională şi explorează Luna şi Marte. China a declarat că vrea să trimită oameni pe Lună până în 2030.

Tags: Bill NelsonChinaNASA
Externe