Războiul taie curentul între Moldova și Ucraina

Linia aeriană de înaltă tensiune care face legătura între sistemele energetice ale Ucrainei și Republicii Moldova a fost deconectată ieri din cauza unor nereguli tehnologice. Despre aceasta a scris „Украинские национальные новости” (УНН) cu referință la Ministerul energeticii a țării vecine, transmite IPN.

Fără a descifra care sunt aceste considerente tehnologice, sursa arată că în ultimele 24 de ore, „linia aeriană de înaltă tensiune care face legătura între sistemele energetice ale Ucrainei și Republicii Moldova a fost scoasă din funcțiune pentru scurt timp. Cauza întreruperii este în curs de clarificare”, citează sursa comunicatul Ministerului Energiei al țării vecine, care mai raportează ieșirea din funcțiune și a liniilor aeriene de înaltă tensiune în regiunile centrale și de vest ale Ucrainei, dar și din Dnepropetrovsk. În total, din cauza ostilităților și a defecțiunilor de ordin tehnic, 510 de localități nu au avut curent electric.


Citește și: Rusia condamnă un angajat OSCE la 14 ani de închisoare pentru “spionaj”

IPN a relatat că schimburile de energie electrică cu Republica Moldova și Ucraina s-au intensificat după ce cele două sisteme energetice vecine s-au desprins de cel al Rusiei și s-au sincronizat la rețeaua interconectată a Europei continentale în martie 2022, la mai puțin de o lună după începutul agresiunii militare a Kremlinului.

Citește și: Cerealele din Ucraina vor fi scutite de controalele ANSA

Din toamna anului trecut, când Federația Rusă a început o serie de atacuri metodice extrem de agresive asupra sistemului energetic al Ucrainei, soldate cu pagube masive, și exporturile de energie ale României către țara vecină au crescut, atât în ceea ce privește livrările comerciale, cât și sub forma intervențiilor de avarie. Transelectrica a încasat peste 3 milioane de lei în primul trimestru al anului din ajutoare de avarie acordate sistemului vecin al Ucrainei, constând în livrări de energie de urgență către Ukrenergo, în momente în care infrastructura energetică ucraineană a fost afectată de atacuri cu rachete și drone ale agresorului militar rus.