X

Războiul din Yemen intră într-o nouă etapă. Saudiţii iau cu asalt portul Hodeidah

Trupe susţinute de coaliţia sub comandament saudit au lansat miercuri un asalt asupra oraşului yemenit Hodeidah, principalul port al ţării, în cadrul celei mai mari bătălii din războiul ce durează de trei ani între alianţa unor ţări arabe şi rebelii houthi, sprijiniţi de Iran, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Avioane şi nave de război ale coaliţiei au întreprins lovituri aeriene asupra fortificaţiilor rebelilor houthi, pentru a susţine operaţiunile la sol ale trupelor yemenite masate la sud de portul de la Marea Roşie, a anunţat guvernul yemenit din exil, recunoscut de comunitatea internaţională, într-un comunicat emis de biroul său de presă.


Citeşte şi: Responsabilii pentru doborârea zborului MH17 vor fi judecaţi în Olanda

Asaltul a început după expirarea termenului stabilit de către Emiratele Arabe Unite (EAU) pentru rebelii houthi, care deţin capitala yemenită, Sanaa, de a preda singurul port aflat sub controlul lor.


Hodeidah, cel mai mare port al Yemenului, reprezintă colacul de salvare pentru majoritatea populaţiei yemenite, care trăieşte în teritoriul controlat de către rebelii houthi.


Ryadul susţine că rebelii utilizează portul Hodeidah pentru contrabanda cu arme de fabricaţie iraniană, inclusiv rachete care sunt folosite pentru atacuri împotriva unor oraşe saudite, acuzaţii respinse de rebelii şiiţi şi de Teheran.

Citeşte şi: Atena şi Skopje au ajuns la un „acord” istoric cu privire la numele Macedoniei

Tags: Arabia sauditaEmiratele Arabe Unite (EAU)Iranportul Hodeidahrebeli houthisanaaYemen
Categorii: Știrile zilei