X

Reacţia Berlinului după ce Ankara a eliberat un cetăţean german

Decizia Ankarei de a elibera un activist german pentru drepturile omului reprezintă un indiciu privind îmbunătăţirea relaţiilor dintre Germania şi Turcia, ţări membre ale NATO, a afirmat joi ministrul de externe german, Sigmar Gabriel, adăugând că Berlinul doreşte eliberarea tuturor cetăţenilor săi aflaţi în închisori turceşti, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Peter Steudtner, care a fost pus în libertate miercuri noaptea, s-a întors la Berlin joi seara. El este unul din cei doisprezece cetăţeni germani sau germano-turci arestaţi în Turcia în lunile recente, tensionând relaţiile care s-au deteriorat ca urmare a criticilor germane în legătură cu arestările masive din Turcia după tentativa de puci eşuată din 2016.

Citeşte şi: Trump a decis declasificarea a 2.800 de documente referitoare la asasinarea fostului preşedinte John F. Kennedy, dar amână publicarea unor documente sensibile

”Acesta este primul indiciu al unui ‘dezgheţ’, deoarece Ankara şi-a îndeplinit toate angajamentele (în cazul lui Steudtner)”, a declarat Gabriel pentru revista Der Spiegel, adăugând că fostul cancelar german Gerhard Schroeder a îndeplinit un rol de mediere pentru a asigura eliberarea activistului.

Potrivit Der Spiegel, Schroeder a mers cu avionul în Turcia pe 25 septembrie pentru a discuta cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan despre problema germanilor aflaţi în închisorile turceşti.

”Acum trebuie să depunem eforturi pentru eliberarea celorlalţi deţinuţi”, a spus Gabriel.

Un număr de 11 cetăţeni germani se află încă în detenţie în Turcia, dintre care patru au cetăţenie dublă turco-germană. 

Tags: ankaraGerhard SchroedergermaniaNATOPeter SteudtnerSigmar Gabrielturcia
Categorii: Diaspora