X

Reacţia Chinei la rezoluţia Parlamentului European asupra Hong Kong-ului

Ministerul chinez al Afacerile Externe din Hong Kong a declarat că rezoluţiile adoptate joi de Parlamentul European legate de teritoriul controlat de China sunt un “act demn de dispreţ” şi care “calcă în picioare” principiile dreptului internaţional, relatează vineri Reuters, potrivit agerpres.

Rezoluţia Parlamentului European intitulată “Deteriorarea libertăţilor fundamentale în Hong Kong, în special cazul Jimmy Lai”, îndeamnă guvernul din Hong Kong să-l elibereze şi să renunţe la acuzaţiile împotriva magnatului pro-democraţie şi a altor activişti.

Citeşte şi: Ucraina se pregătește pentru o ofensivă ‘îndelungată și sângeroasă’ – Black News

De asemenea, rezoluţia cere Consiliului European să introducă “sancţiuni direcţionate” împotriva liderului oraşului, John Lee, şi a altor oficiali “responsabili pentru represiunea continuă a drepturilor omului în Hong Kong”. Ea nu detaliază care ar trebui să fie sancţiunile.

Statele Unite l-au sancţionat pe Lee în 2020 pentru ceea ce au spus că a fost rolul său în reprimarea libertăţilor politice în oraş după ce Beijingul a impus asupra Hong Kongului o lege amplă de securitate naţională în luna iunie a acelui an.

Legea pedepseşte secesiunea, subversiunea, terorismul şi coluziunea cu forţe străine cu până la închisoare pe viaţă.

China a declarat că rezoluţia, care a fost adoptată cu 483 de voturi pentru, 9 împotrivă şi 42 abţineri, este “condamnată să eşueze”.

Politicienii din Parlamentul European “nu consideră economia naţională şi mijloacele de trai ale oamenilor ca fiind propria responsabilitate, ci folosesc în schimb problema Hong Kong-ului ca o farsă publicitară sub pretextul drepturilor omului, democraţiei şi libertăţii”, a declarat biroul comisarului Ministerului de Externe într-un comunicat.

“Drama politică a câtorva politicieni străini nu va clătina hotărârea fermă (…) de a guverna Hong Kong-ul în conformitate cu legea şi a pedepsi infracţiunile”, se spune în comunicat, adăugând că Parlamentul European îi “acoperă şi înfrumuseţează pe infractori”.

Oficialii guvernamentali din Beijing şi Hong Kong spun că legea vizează doar un număr mic de persoane “care fac probleme”, care ameninţă securitatea naţională, şi că drepturile şi libertăţile oamenilor obişnuiţi din Hong Kong sunt protejate.

Parlamentul European a declarat în rezoluţie că “libertăţile fundamentale, statul de drept şi independenţa judiciară s-au deteriorat alarmant în Hong Kong” de la implementarea Legii Securităţii Naţionale.

Citeşte şi: CIA avertizase Ucraina să NU se atingă de Nord Stream – Black News

Lai, care se află în închisoare, se confruntă cu patru acuzaţii conform legii securităţii şi a unei legi, datând din epoca colonială, privind rebeliunea. El a spus că va pleda nevinovat la procesul său, programat să înceapă în septembrie.

Fiul lui Lai, Sebastien, a declarat că rezoluţia Parlamentului European a trimis un “mesaj puternic către Hong Kong că luarea ca ţintă şi întemniţarea tatălui meu şi a altor figuri proeminente pro-democraţie, în încercarea de a le reduce la tăcere, nu trece neobservată de comunitatea internaţională”.

Tags: BeijingChinahong kongJimmy LaiJohn LeeParlamentul European
Categorii: Știrile zilei