X

Reacţia Chinei la ultimele afirmaţii ale lui Biden referitoare la Taiwan

China a criticat aspru luni recentele declaraţii ale preşedintelui american Joe Biden care a asigurat că Statele Unite vor apăra Taiwanul în cazul unei intervenţii chineze, Beijingul denunţând o “gravă încălcare” a promisiunilor diplomatice ale Washingtonului, informează Reuters şi France Presse, citând Ministerul chinez de Externe, potrivit agerpres.

China îşi rezervă dreptul de a lua toate măsurile necesare ca răspuns la activităţile care divizează naţiunea, a declarat Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi: În Germania se profilează o amenințare severă de dezindustrializare – Black News

“Suntem gata să facem tot posibilul în eforturile privind o reunificare paşnică. În acelaşi timp, nu vom tolera nicio activitate care vizează secesiunea”, a subliniat Mao Ning.

Reprezentanta MAE chinez a cerut SUA să trateze problemele legate de Taiwan “cu atenţie şi în mod corespunzător” şi să nu trimită “semnale false” forţelor separatiste care pledează pentru independenţa insulei, avertizând Statele Unite să nu prejudicieze grav relaţiile sino-americane şi pacea în Strâmtoarea Taiwan.

China a calificat afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden drept o “gravă încălcare” a promisiunilor diplomatice ale Washingtonului, notează AFP.

“Există o singură China în lume, Taiwanul face parte din China, iar guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legitim al Chinei”, a conchis purtătoarea de cuvânt a MAE chinez.

Într-un interviu difuzat în weekend, canalul american de televiziune CBS l-a întrebat pe Joe Biden dacă “americanii ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze”. El a răspuns:”Da, dacă ar avea loc un atac fără precedent”.

China consideră Taiwanul, cu o populaţie de 23 de milioane de locuitori, drept una din provinciile sale pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez (1949).

În trei comunicate comune semnate în 1972, 1979 şi 1982, SUA s-au angajat să recunoască guvernul de la Beijing ca unic reprezentant legitim al Chinei.

Washingtonul şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu Taipeiul în 1979.

Declaraţiile lui Joe Biden intervin după o apropiere semnificativă între SUA şi Taiwan într-un moment în care relaţiile Beijing-Washington sunt la cel mai scăzut nivel în ultimele decenii.

Citește și : Cum intenţionează UE să reducă facturile la energie?

Un proiect de lege care prevede, în premieră, un ajutor militar american direct Taiwanului a trecut miercuri o etapă cheie în Congres. Cu câteva zile înainte, Washingtonul anunţase vânzări de arme către Taiwan în valoare de 1,1 miliarde de dolari.

Duminică, la solicitarea AFP, un purtător de cuvânt al Casei Albe a afirmat că politica SUA faţă de Taiwan “nu s-a schimbat”.

Tags: ChinaJoe BidenMao NingSUAtaiwan
Categorii: Știrile zilei