X

Reacţia Iranului la sancţiunile americane impuse lui Zarif: ‘Sunt copilăreşti şi denotă teamă!’

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat joi că sancţiunile SUA impuse şefului diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif (foto) relevă un ‘comportament copilăresc’ şi arată că Washingtonul se teme de el, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Ei se tem de interviurile date de ministrul nostru de externe”, a spus Rohani într-un discurs transmis la televiziune.

Citeşte şi: Trump îi întinde o mână de ajutor lui Putin

Preşedintele iranian, aflat în vizită la Tabriz, în nord-vestul Iranului, face referire la o serie de interviuri acordate de Zarif presei internaţionale în timpul unei recente vizite la sediul ONU din New York.

“Este absolut clar că fundaţiile Casei Albe au fost zguduite de cuvintele şi de logica unui diplomat informat şi devotat”, a afirmat el, acuzând SUA de “comportament copilăresc”.

“Duşmanii noştri sunt atât de neputincioşi încât şi-au pierdut capacitatea de a acţiona şi de a gând raţional”, a adăugat el.

SUA au decis miercuri să impună sancţiuni împotriva şefului diplomaţiei iraniene, intensificându-şi campania de ‘presiune maximală’ asupra regimului iranian, pe care îl acuză că destabilizează Orientul Mijlociu.

Sancţiunile prevăd îngheţarea tuturor activelor pe care Mohammad Javad Zarif le-ar deţine în SUA şi interzic orice tranzacţie cu el, a precizat Trezoreria SUA într-un comunicat.

Citeşte şi: După 14 ani de polemici, Olanda INTERZICE vălul islamic

Prin aceste sancţiuni, Washingtonul va încerca să împiedice vizitele în străinătate ale lui Zarif, chiar dacă administraţia americană nu îi va bloca participarea la activităţile ONU de la New York.

Şeful diplomaţiei iraniene a afirmat că aceste sancţiuni “nu vor avea niciun efect” asupra sa şi asupra familiei sale. “Nu am nicio proprietate şi nici active în afara Iranului. Mulţumesc că mă consideraţi o aşa ameninţare”, a spus el.

Tags: Hassan RohaniIranMohammad Javad ZarifsanctiuniSUA
Categorii: Sinteze