Reacția Ministerului Agriculturii la declarația lui Slusari. Importul de porumb și grâu, blocat

Publicat:

Reacția Ministerului Agriculturii la declarația lui Slusari. Importul de porumb și grâu, blocat

Comisia de licențiere provizorie a respins cererea depusă de Compania Zernoff SRL pentru importul a 24.000 de tone de porumb și 8.000 de tone de grâu, a anunțat Ministerul Agriculturii. Fostul director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, avertizase anterior că autorizarea acestui import ar putea duce la scăderea prețurilor cerealelor într-un an cu recoltă mică, afectând piața internă, scrie bani.md.

Comisia a recomandat companiei să dezvolte o platformă de comunicare cu fermierii locali pentru a identifica cantitățile necesare din surse interne.


„Totodată, s-a recomandat asociațiilor producătorilor de cereale din țară să colaboreze cu solicitantul cererii de import pentru optimizarea procesului de achiziție a cerealelor din sursele interne ale Republicii Moldova. Aceste recomandări au fost formulate pentru a menține un echilibru între necesitatea de a importa cereale și susținerea producătorilor locali, consolidând astfel securitatea alimentară și lanțul valoric al țării,” se mai arată în mesajul Ministerul Agriculturii.

Citește și: Mihai Popșoi s-a întâlnit la Praga cu șeful diplomației cehe, Jan Lipavský

Zernoff SRL, compania aflată în centrul acestei decizii, a fost anterior implicată într-o anchetă internațională în 2019, după ce autoritățile din Spania și Georgia au descoperit o schemă complexă de livrare a spirtului etilic produs în Chișinău către producători de brandy spaniol și coniac francez contrafăcut. Potrivit cotidianului spaniol *El Mundo*, suspiciunile au apărut după ce cisternele cu spirt au fost urmărite prin Europa, ridicând întrebări privind respectarea reglementărilor europene pentru producția de brandy.

Documentele de expediere arătau că spirtul etilic neutru (ENA), achiziționat de Brina Project LLP din Marea Britanie de la Zernoff SRL, era utilizat în mod fraudulos în producția de brandy, deși legislația europeană impune ca brandy să fie făcut doar din rachiu de vin. Investigațiile au dus la concluzia că alcoolul extras din cereale, de 3-4 ori mai ieftin, era folosit în loc de rachiu de vin, afectând astfel piața autentică de brandy și coniac.

Zernoff SRL, deținută de firma românească Viteza Optim SRL cu 78,2%, milionarul Denis Cibizov și Gheorghi Cozoveachin (câte 10,9%), este specializată în producția de alcool etilic neutru, fabricat din spirt de cereale. Din Moldova, camionul duce cisterna la o companie de logistică din Sofia, Bulgaria, numită M&M, care nu are nicio legătură cu producția de alcool, fiind doar un furnizor de transport și depozitare pentru mărfuri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un nou centru de resurse pentru familii în s. Bardar: sprijin pentru comunitatea locală și perspective pentru viitor

Un nou centru de resurse pentru familii în s. Bardar: sprijin pentru comunitatea locală și perspective pentru viitor Familiile din s. Bardar, Ialoveni au acum...

Tarlev nu renunță la ideea de candida la președinție

Tarlev nu renunță la ideea de candida la președinție După ce, ieri, raportorul Comisiei Electorale Centrale pe subiectul reexaminării hotărării de modificare a deciziei de...

Kremlinul spune că Putin nu va fi arestat la sosirea în Mongolia: ‘Nu este nicio îngrijorare’

Kremlinul spune că Putin nu va fi arestat la sosirea în Mongolia: 'Nu este nicio îngrijorare' Kremlinul a transmis, vineri, că nu are „nicio îngrijorare”...

CNAM: În luna iulie, peste 160 mii de persoane au primit medicamente și dispozitive medicale gratuite

CNAM: În luna iulie, peste 160 mii de persoane au primit medicamente și dispozitive medicale gratuite Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) anunță că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.