X

Reacţia Parlamentului European la oferta lui Johnson cu privire la Brexit ‘nu este pozitivă’

”Prima reacţie” a Parlamentului European la oferta guvernului britanic cu privire la Brexit ”nu este pozitivă”, a declarat miercuri seara eurodeputatul Guy Verhofstadt, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Nu este pozitivă”, deoarece ”nu credem” că această propunere prezintă ”garanţiile necesare de care Irlanda are nevoie”, a adăugat oficialul citat, după o reuniune cu negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.

Citește și : Tunisia: Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc la 13 octombrie

Premierul britanic Boris Johnson i-a scris miercuri preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, oferindu-i ceea ce el numeşte un “compromis rezonabil” pentru modificarea acordului privind Brexit-ul în legătură cu frontiera irlandeză, notează DPA, Reuters şi AFP.

În scrisoarea către Juncker, Johnson spune că vrea să înlocuiască aşa-numita “plasă de siguranţă” convenită, care urmăreşte să garanteze o graniţă irlandeză deschisă, cu aranjamente vamale alternative.

El afirmă că acum ambele părţi “trebuie să vadă dacă există suficientă disponibilitate pentru compromis” pentru a obţine un acord până la 31 octombrie, când, conform promisiunii sale, Marea Britanie va părăsi blocul comunitar cu sau fără acord.

Citește și : Cei patru aspiranţi la şefia AIEA şi-au prezentat public candidaturile

Tags: brexitfrontieraGuy VerhofstadtirlandaJean-Claude JunckerMichel Barnier
Categorii: Diaspora