Reacţia Preşedinţiei la scandalul de spionaj care a bubuit în Moldova

Publicat:

Reacţia preşedinţiei la scandalul de spionaj care a bubuit în Moldova

Maia Sandu îi va RETRAGE distincțiile lui Igor Gorgan

„Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie”, astfel comentează șeful cabinetului președintelui R. Moldova, Adrian Băluțel investigația publicației The Insider în care s-a scris că fostul șef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, este informatorul Serviciul de informații militare a Forțelor Armate a Federației Ruse (GRU) și că „a raportat în mod regulat despre situația politică din Moldova”.

Citeşte şi: ‘Peştele’ din Piaţa Centrală şi-a aflat sentinţa – Stiripesurse.md


În legătură cu investigația apărută într-o publicație internațională, șeful cabinetului președintelui R. Moldova, Adrian Băluțel a declarat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase. Asemenea cazuri demonstrează că sînt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, se arată în reacția lui Băluțel.

Reacţia preşedinţiei la scandalul de spionaj care a bubuit în Moldova

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, Igor Gorgan, ar colabora cu Directoratul principal de spionaj al Federației Ruse (GRU), demonstrează publicația rusă The Insider într-o investigație. Jurnaliștii au obținut accesul la corespondența de pe canalul Telegram al lui Gorgan cu „șeful” său, curatorul din GRU, colonelul Alexei Makarov, din care rezultă că militarul de la Chișinău raporta regulat despre situația politică internă din R. Moldova și transmitea informații despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării din Ucraina, care achiziționau echipamente și muniții militare pentru forțele lor armate.

Igor Gorgan a fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, până la sfârșitul anului 2021, când președinta Maia Sandu l-a demis. În ajunul expulzării în masă a diplomaților-spioni ruși din R. Moldova, în iulie 2023, s-a angajat la ONU. Folosindu-se de vechile sale conexiuni în Ministerul Apărării din R. Moldova, Gorgan a rămas un informator important al GRU, notează The Insider.

Igor Gorgan și Alexei Makarov au început să contacteze mai intens în aprilie 2022, adică după începutul invaziei ruse în Ucraina. Întâlnirile celor doi aveau loc în cafenelele din Chișinău sau la pescuit.

„Mă pot întâlni cu oricine, sunt om de acțiune, trebuie să mergem înainte cât mai repede!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și noi facem această istorie!”, se arată într-unul dintre mesajele generalului moldovean.

Reacţia preşedinţiei la scandalul de spionaj care a bubuit în Moldova

Din aceste mesaje reiese că GRU era deosebit de interesat de armamentul cumpărat de Kiev din țările vecine, inclusiv din R. Moldova. Generalul Gorgan raportează imediat: „Ukroboronexport din Ucraina încearcă să cumpere (sau să ia cu ajutorul partenerilor) cele 6 MiG-29 de la Mărculești. Insistă foarte mult… Avioanele sunt încă acolo. Vor să desfășoare operațiunea printr-o firmă falsă din Emiratele Arabe Unite în curând”.

În aceeași zi, un alt mesaj al lui Gorgan către curatorul său de la Moscova: „Trenurile cu combustibil vin din R. Moldova și anume din satul Etulia — în localitatea Reni din Ucraina. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea, ziua stă pe loc pentru a nu deveni ținta avioanelor ruse”.

„Mulțumesc”, răspunde colonelul Makarov.

Un alt mesaj către curator nu a întârziat să apară: „Ucrainenii umblă de trei săptămâni prin Ministerul nostru al Apărării și cer de toate, în special muniție de artilerie”.

Gorgan era preocupat și de livrările de arme în Ucraina prin România și îi dă sfaturi colonelului Makarov: „Trebuie să închidem granița cu România cât mai repede! Este o mare breșă! De acolo vin multe transporturi în Ucraina. Mai ales transporturi militare! Românii mai au câteva fabrici militare care produc armament și muniție”.

Reacţia preşedinţiei la scandalul de spionaj care a bubuit în Moldova

În 2013, când era deja general, a fost numit șef al Marelui Stat Major, dar în urma unui conflict cu ministrul Apărării de atunci, Anatol Șalaru, a plecat din funcție. În 2019, când președinte era prorusul Igor Dodon, Gorgan a preluat din nou conducerea Marelui Stat Major. A ocupat această funcție până în septembrie 2021, când Maia Sandu l-a demis.

The Insider notează că, în prezent, în Ministerul Apărării încă mai sunt numeroși susținători ai lui Gorgan, care îi furnizează informații secrete. Iată ce îi povestește acesta prietenului său de corespondență: „Reprezentanții Ucrainei au contactat reprezentanții Ministerului nostru al Apărării pentru a găsi o legătură cu uzina militară MEZON. Este o fostă fabrică de radio-electronică din Chișinău. Produce diverse echipamente electronice pentru nevoile armatei sovietice. Acum, reprezentanții Ucrainei sunt foarte interesați de reparația și transferul documentației tehnice pentru complexul tactic TOCIKA-U!!! Se referă în special la componenta radio-electronică a acestui complex, care era produsă la Chișinău. În primul rând, este vorba de blocurile electronice de control ale TOCIKA-U!!! Acest contact a avut loc ieri!!! Cei din Ucraina au sunat un ofițer de-al nostru din Statul Major și au cerut ajutor”.

Gorgan ar avea susținători și printre funcționarii locali. Astfel, cineva i-a trimis un document privind planificarea tragerilor de instruire ale Armatei R. Moldova pe poligonul de la Bulboaca. Desigur, documentul a fost imediat trimis la sediul GRU.

Reacţia preşedinţiei la scandalul de spionaj care a bubuit în Moldova

Pe lângă informațiile militare, agentul Gorgan transmitea și informații despre situația politică internă și urmărea atent declarațiile publice ale președintelui Maia Sandu, după cum arată zeci de link-uri trimise curatorului. Generalul are o antipatie specială față de Maia Sandu, deoarece l-a demis din funcția de șef al Statului Major: „T…! Ea va face încă necazuri”, îi semnala el lui Makarov.

Jurnaliștii nu au putut stabili când anume a contactat Gorgan reprezentantul GRU și și-a oferit serviciile. O sursă The Insider din serviciile de informații militare a presupus că, cel mai probabil, contactele active au început în 2004, când Gorgan servea în misiunea NATO.

Cel puțin se știe că, înainte de colonelul Makarov, Gorgan a fost în legătură cu atașatul militar rus la Chișinău, Vadim Uhnalev. Înainte de R. Moldova, acest agent GRU a spionat în Lituania, dar „a făcut ceva greșit acolo și a fost repede rechemat”.

Acum, colonelul Uhnalev ocupă funcția de atașat militar în Kazahstan, unde a stabilit contacte active cu conducerea militară.

Vadim Uhnaliov (dreapta)

După plecarea lui Uhnalev, Gorgan a fost monitorizat de un alt atașat militar — Igor Dovbnia. The Insider a obținut înregistrarea unei conversații telefonice între Gorgan și Dovbnia, unde conveneau să se întâlnească și să „discute totul” la memorialul soldaților căzuți în Afganistan din Chișinău.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării În cadrul vizitei sale în municipiul Ceadîr-Lunga, prim...

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți Șeful Marelui Stat Major, generalul Eugen Ohladciuc, a vizitat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.