Reacţia Teheranului după ce Albania a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul

Publicat:

Teheranul a calificat drept neîntemeiate acuzaţiile Tiranei privind comiterea de atacuri cibernetice masive împotriva Albaniei, care a decis miercuri să rupă relaţiile diplomatice cu Iranul, informează AFP, potrivit agerpres.

“Ministerul de externe consideră că decizia acestei ţări de a rupe relaţiile diplomatice cu noi pe baza unor acuzaţii nefondate este o acţiune greşită şi nesăbuită”, se arată într-un comunicat oficial.


Citeşte şi: ADEVĂRUL despre piloţii avioanelor de pasageri: ‘Suntem stresaţi, deprimaţi şi suferim în tăcere!’ – Black News

Premierul albanez Edi Rama a acuzat Iranul că s-a aflat la originea unui “atac cibernetic dur împotriva infrastructurilor digitale ale guvernului albanez, menit să le distrugă” şi care a avut loc pe 15 iulie.

Din 2013, Albania a acceptat să găzduiască pe teritoriul său, la cererea SUA şi a ONU, membri ai Organizaţiei Mujahedinilor Poporului Iranian (OMPI), mişcare aflată în exil, interzisă în Iran şi care se opune regimului de la Teheran.

Mujahedinii organizează în mod regulat reuniuni în oraşul pe care l-au construit nu departe de Tirana şi în care trăiesc aproximativ 3.000 de persoane. Întâlnirea programată să aibă loc anul acesta în luna iulie a fost amânată “la recomandarea guvernului albanez din motive de securitate şi din cauza ameninţărilor teroriste şi a conspiraţiilor”, a declarat OMPI.

În luna iunie, fostul vicepreşedinte american Mike Pence a fost primit de grupul de opozanţi iranieni în oraşul pe care l-au construit de la zero şi care se numeşte Ashraf 3.

Citeşte şi: Uniunea Europeană va interzice importurile de petrol rusesc începând cu 5 decembrie – Black News

OMPI l-a sprijinit pe ayatollahul Khomeini în timpul revoluţiei din 1979, care l-a răsturnat pe şahul Iranului. Organizaţia a fost scoasă în afara legii în 1981, când a fost acuzată de comiterea unui atac cu bombă în care au murit 74 de persoane, inclusiv numărul doi al regimului de la Teheran. Mujahedinii nu au revendicat niciodată responsabilitatea pentru acest atac.

Aceasta nu este prima confruntare dintre Tirana şi Teheran. Din decembrie 2018, patru diplomaţi iranieni, inclusiv ambasadorul, au fost expulzaţi după ce au fost acuzaţi de “activităţi ce dăunează securităţii naţionale”. La rândul lor, opozanţii iranieni i-au acuzat că sunt “agenţi ai serviciilor secrete iraniene care le pun viaţa în pericol în Albania”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.