Reacția UE după atacul iranian asupra bazelor americane: ‘Un alt exemplu de escaladare’

Publicat:

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a descris atacul de răzbunare al Iranului asupra a două baze din Irak unde staţionează militari americani drept “un alt exemplu de escaladare şi amplificare a confruntării”, informează miercuri dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Nu este în interesul nimănui ca violenţele să escaladeze, a spus Borrell miercuri la Bruxelles, adăugând că miniştrii de externe ai ţărilor din UE se vor reuni vineri într-o şedinţă specială, pentru a discuta despre ce ar trebui făcut la nivel internaţional pentru a stabiliza situaţia din regiune.


Vezi și: Iranul ATACĂ o bază americană din Irak – VIDEO

Josep Borrell l-a invitat de asemenea pe ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, care a calificat atacurile cu rachetă drept ”autoapărare legitimă”. ”Acţiunea noastră a reprezentat o autoapărare legitimă şi Statele Unite ar trebui să evite să o evalueze pornind de la nişte iluzii”, a insistat şeful diplomaţiei de la Teheran.

Acordul asupra programului nuclear al Iranului, care pare să se afle pe marginea colapsului, este astăzi mai important ca oricând, a subliniat Borrell.

Iranul a lansat miercuri rachete împotriva bazelor Ain al-Assad şi Erbil din Irak, utilizate de armata americană, ca represalii după atacul cu dronă american în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani, săptămâna trecută, la Bagdad.

Citește și: Un avion de pasageri S-A PRĂBUȘIT în Iran. Cel puțin 170 de oameni au murit!

Reuniunea va începe vineri de la ora 14:00 (13:00 GMT), într-un context în care UE încearcă să aplaneze tensiunile după moartea generalului iranian Soleimani.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni că ”regretă profund” ultimul anunţ al Iranului referitor la ridicarea tuturor plafoanelor privind îmbogăţirea uraniului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.