X

Reacția UE după atacul iranian asupra bazelor americane: ‘Un alt exemplu de escaladare’

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a descris atacul de răzbunare al Iranului asupra a două baze din Irak unde staţionează militari americani drept “un alt exemplu de escaladare şi amplificare a confruntării”, informează miercuri dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Nu este în interesul nimănui ca violenţele să escaladeze, a spus Borrell miercuri la Bruxelles, adăugând că miniştrii de externe ai ţărilor din UE se vor reuni vineri într-o şedinţă specială, pentru a discuta despre ce ar trebui făcut la nivel internaţional pentru a stabiliza situaţia din regiune.

Vezi și: Iranul ATACĂ o bază americană din Irak – VIDEO

Josep Borrell l-a invitat de asemenea pe ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, care a calificat atacurile cu rachetă drept ”autoapărare legitimă”. ”Acţiunea noastră a reprezentat o autoapărare legitimă şi Statele Unite ar trebui să evite să o evalueze pornind de la nişte iluzii”, a insistat şeful diplomaţiei de la Teheran.

Acordul asupra programului nuclear al Iranului, care pare să se afle pe marginea colapsului, este astăzi mai important ca oricând, a subliniat Borrell.

Iranul a lansat miercuri rachete împotriva bazelor Ain al-Assad şi Erbil din Irak, utilizate de armata americană, ca represalii după atacul cu dronă american în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani, săptămâna trecută, la Bagdad.

Citește și: Un avion de pasageri S-A PRĂBUȘIT în Iran. Cel puțin 170 de oameni au murit!

Reuniunea va începe vineri de la ora 14:00 (13:00 GMT), într-un context în care UE încearcă să aplaneze tensiunile după moartea generalului iranian Soleimani.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni că ”regretă profund” ultimul anunţ al Iranului referitor la ridicarea tuturor plafoanelor privind îmbogăţirea uraniului.

Tags: Ain al-AssadErbilIrakIranJavad ZarifJosep BorrellSUAUniunea Europeană (UE)
Categorii: DiasporaSinteze