Reacţii de nemulțumire în Ucraina după declaraţiile disidenţilor ruşi eliberaţi Iaşin şi Kara-Murza

Publicat:

Reacţii de nemulțumire în Ucraina după declaraţiile disidenţilor ruşi eliberaţi Iaşin şi Kara-Murza

Ucrainenii au reacţionat cu furie la apelurile deţinuţilor politici ruşi Ilia Iaşin şi Vladimir Kara-Murza, eliberaţi în urma schimbului cu Occidentul, de a atenua sancţiunile care îi afectează pe ruşii obişnuiţi şi de a iniţia negocieri de pace între cele două părţi, relatează The Guardian.


Vladimir Kara-Murza, care avea de executat o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, a cerut Occidentului să analizeze dacă sancţiunile care îi lovesc pe ruşii de rând nu sunt cumva “nedrepte şi contraproductive”, scrie news.ro.

Deputatul ucrainean Irina Geraşcenko s-a numărat printre cei care i-au răspuns, afirmând: “Nu mai cred în niciun rus bun”.

După un val de critici, Kara-Murza a declarat pentru BBC că acceptă că societatea rusă împărtăşeşte “responsabilitatea pentru ceea ce face regimul Putin. Putin nu poate fi lăsat să câştige acest război. Ucraina trebuie să câştige şi ar trebui să existe mai mult sprijin din partea ţărilor occidentale pentru ca acest lucru să se întâmple”, a declarat el.

Ilia Iaşin, eliberat după o condamnare de opt ani şi jumătate pentru că a condamnat masacrul forţelor ruse în oraşul ucrainean Bucea, a stârnit, de asemenea, revoltă cu apelurile adresate Ucrainei de a “se aşeza la masa negocierilor”.

După această reacţie, şi Iaşin şi-a reiterat a doua zi opoziţia faţă de invazia “criminală, barbară” a Rusiei în Ucraina. “Mi-am dat doi ani din viaţă pentru a spune adevărul despre războiul din Ucraina”, a subliniat el, spunându-le ucrainenilor: “Eu nu sunt duşmanul vostru”.

Analiştii ucraineni au declarat că se tem că disidenţii ruşi foarte cunoscuţi, aşa cum sunt Iaşi şi Kara-Murza, au capacitatea de a influenţa politica occidentală, creând tensiuni cu poziţia Kievului.

Andrii Iermak, şeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, a declarat: “Scopul comun al tuturor ruşilor ar trebui să fie eliberarea Rusiei de dictatorul nebun Putin şi de regimul său, nu lupta împotriva sancţiunilor. Sancţiunile ar trebui să fie consolidate doar atât timp cât Rusia îşi continuă agresiunea armată. Sancţiunile sunt cele care ţin în frâu maşinăria militară a regimului”.

Pe de altă parte, Ilia Iaşin susţine că Moscova l-a exilat fără consimţământul său şi a exercitat presiuni diplomatice pentru a încerca să obţină garanţii că nu se va mai întoarce niciodată, scrie POLITICO. Afirmaţia lui Ilia Iaşin se adaugă plângerilor altor câţiva deţinuţi eliberaţi care susţin că au fost îndepărtaţi din Rusia fără ştirea lor – ceea ce pare să indice că Vladimir Putin s-a folosit de schimbul de deţinuţi cu Occidentul ca de o ocazie convenabilă de a scăpa de unii dintre cei mai insistenţi critici ai săi.

Iaşin a declarat că a fost de acord în cele din urmă cu schimbul din cauza îngrijorării că întreaga operaţiune va fi anulată cu totul, punând în pericol libertatea altor deţinuţi. Şi el, şi Kara-Murza au subliniat că există încă sute de deţinuţi politic aruncaţi în închisorile ruseşti pentru că şi-au sfidat guvernul şi s-au pronunţat împotriva invaziei din Ucraina, care ar fi trebuit să fie eliberaţi înaintea lor, pentru că unii au probleme serioase de sănătate.

Într-adevăr, luni s-a aflat că Pavel Kuşnir, un pianist rus şi activist împotriva războiului, a murit în închisoare după ce a intrat în greva foamei, în ceea ce UE a numit un caz şocant de represiune politică. Arestarea lui Kuşnir a devenit publică în luna mai. Acesta era un pianist desăvârşit care studiase la Conservatorul Ceaikovski din Moscova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Regatul Unit dă în clocot: Autorităţile au luat măsuri disperate!

Regatul Unit dă în clocot: Autorităţile au luat măsuri disperate! Guvernul britanic a anunţat marţi că peste 500 de locuri vor fi disponibile în centrele...

Consiliul Concurenței a emis amenzi de peste 485 de milioane

Consiliul Concurenței a emis amenzi de peste 485 de milioane În prima jumătate a anului curent, Consiliul Concurenței a emis amenzi în valoare 485,9 milioane...

Biden spune că nici el nu ştie prea multe despre atacul iminent al Iranului

Biden spune că nici el nu ştie prea multe despre atacul iminent al Iranului Echipa de securitate naţională a preşedintelui american Joe Biden nu dispune...

Artă neobișnuită în parcul pădure de la Râșcani

Artă neobișnuită în parcul pădure de la Râșcani Zeci de ochi stranii au apărut, peste noapte, pe copacii din parcul pădure din sectorul Râșcani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.