Reacţii europene după proiectul de acord guvernamental din Germania

Publicat:

Premierul italian Paolo Gentiloni a salutat vineri proiectul de acord guvernamental pentru crearea unei coaliţii între conservatorii cancelarului german Angela Merkel şi social democraţii lui Martin Schulz, relatează DPA, potrivit agerpres.

‘Acordul între Merkel şi Schulz pune bazele pentru o coaliţie de guvernare în Germania. Veşti bune pentru Europa’, a scris Gentiloni într-un mesaj difuzat pe Twitter.


Citeşte şi: Donald Trump nu vrea imigranţi din FUNDĂTURI ca Haiti sau state africane. Care sunt favoriţii preşedintelui SUA?

Conservatorii cancelarului Angela Merkel şi social-democraţii (SPD) au convenit vineri asupra unui plan pentru începerea negocierilor oficiale de formare a unei coaliţii, după cinci zile de discuţii dificile, dintre care ultimele 24 de ore s-a negociat fără întrerupere.

”Lumea nu ne aşteaptă, lumea are nevoie de un nou start al Europei”, a declarat şefa executivului german într-o conferinţă de presă la Berlin. Ea a promis să ‘consolideze şi reformeze’ zona euro împreună cu Franţa.

Premierul italian Paolo Gentiloni şi preşedintele francez Emmanuel Macron au anunţat, după un summit desfăşurat joi la Roma, pregătirea unui nou tratat bilateral între ţările lor, denumit ‘Tratatul de Quirinal’. Macron a ţinut să dea asigurări că această înţelegere, care va juca şi rolul de ‘matrice pentru refondarea’ europeană, nu va fi concurentă, ci complementară celei încheiate de Franţa cu Germania.

Citeşte şi: Premierul României este criticat în termeni duri la Budapesta

Franţa a salutat vineri acordul dintre cancelarul german Angela Merkel şi Partidul Social-Democrat (SPD) pentru a începe negocieri de împărţire a puterii şi a reînnoda ”marea coaliţie” dintre conservatori şi social-democraţi, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului francez, Benjamin Griveaux, citat de Reuters şi AFP.

Angela Merkel şi social-democraţii au ajuns vineri, după mai mult de 24 de ore de discuţii, la un acord de principiu pentru formarea unui guvern, care trebuie să-i permită cancelarului să rămână la putere.

”Veşti bune par să vină din Germania, sub rezerva, evident, ca părţile să accepte acordul de coaliţie care se pare că a fost obţinut între CDU, CSU şi SPD”, a declarat Griveaux la încheierea unui consiliu de miniştri.

Citeşte şi: 600 de oameni au rămas blocaţi într-un tren din Japonia

”Congresul SPD va avea loc pe 21 ianuarie pentru a aproba acordul, ceea ce este de dorit. Acest acord este bun pentru Germania, bun pentru Franţa şi mai ales este bun pentru Europa, şi acesta este un element important pentru stabilitatea şi pentru viitorul relaţiilor franco-germane, dar mai ales pentru viitorul Europei în lunile şi anii care vin”, a continuat Griveaux.

SPD a convocat acest congres extraordinar, cu un rezultat foarte incert, pentru a da sau nu ”undă verde” deciziei de a intra într-un nou guvern de coaliţie cu conservatorii.

Textul acordului guvernamental, obţinut de AFP, prevede îndeosebi consolidarea şi reformarea zonei euro împreună cu Franţa, pentru a o face mai rezistentă la crize.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.