Reacţii la Tokyo şi Seul după redesemnarea Coreei de Nord ca SPONSOR al terorismului

Publicat:

Coreea de Sud şi Japonia au salutat marţi reînscrierea de către preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a Coreei de Nord pe lista statelor ce sponsorizează terorismul, considerând că prin această măsură va creşte presiunea asupra Phenianului privind denuclearizarea Peninsulei Coreea, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Această desemnare, anunţată luni, permite Statelor Unite să impună mai multe sancţiuni asupra Phenianului, care continuă programele de arme nucleare şi rachete, sfidând sancţiunile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.


Citeşte şi: INCENDIU puternic la Londra. O femeie a murit – FOTO/VIDEO

“Salut şi sprijin (această desemnare) în timp ce sporeşte presiunea asupra Coreei de Nord”, a declarat prim-ministrul japonez Shinzo Abe marţi reporterilor, potrivit agenţiei de presă Kyodo.

Coreea de Sud a afirmat că se aşteaptă ca această reînscriere să contribuie la denuclearizarea paşnică a Nordului, adăugând că va continua, împreună cu Statele Unite, să încerce să aducă Coreea de Nord la masa negocierilor, a explicat Ministerul de Externe al ţării într-un mesaj.

Reînscrierea de către Trump a Coreei de Nord ca sponsor al terorismului intervine la o săptămână după ce el s-a întors dintr-un turneu de 12 zile în Asia în timpul căruia stoparea ambiţiilor nucleare ale Coreii de Nord s-a aflat în centrul discuţiilor.

“În afară de faptul că ameninţă lumea cu distrugerea nucleară, Coreea de Nord a sprijinit în mod repetat acte de terorism internaţional, inclusiv asasinate pe teritoriu străin”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă.

Prim-ministrul australian Malcolm Turnbull a salutat de asemenea decizia lui Trump, considerând-o în concordanţă cu eforturile internaţionale în legătură cu Coreea de Nord.

“Kim Jong Un conduce o operaţiune criminală globală din Coreea de Nord, făcând comerţ ilegal de arme, de droguri, fiind angajat în criminalitate cibernetică şi desigur, ameninţând stabilitatea regiunii cu armele sale nucleare”, a declarat Turnbull reporterilor marţi la Sydney.

Citeşte şi: Putin s-a întâlnit cu Bashar al-Assad la Soci şi l-a ‘felicitat’ pentru rezultatele în lupta împotriva terorismului

Trump, care a criticat de multe ori politicile predecesorilor săi faţă de Phenian, a declarat că această reînscriere trebuia făcută “cu mult timp în urmă”.

Coreea de Nord a fost pusă pe lista SUA de sponsori ai terorismului pentru doborârea în 1987 a unui avion aparţinând companiei Korean Air şi care s-a soldat cu moartea tuturor celor 115 persoane aflate la bord. Dar administraţia fostului preşedinte republican George W. Bush a scos Phenianul de pe listă în 2008 în schimbul progreselor în discuţiile privind denuclearizarea.

Experţii afirmă că redesemnarea Phenianului ca sponsor al terorismului va avea o semnificaţie în mare măsură simbolică, dat fiind că autorităţile nord-coreene sunt deja supuse unor sancţiuni importante de către Statele Unite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cum va fi vremea în weekend. Prognoza meteo pentru sâmbătă şi duminică

Cum va fi vremea în weekend. Prognoza meteo pentru sâmbătă şi duminică Vremea va fi relativ frumoasă în acest weekend, fără precipitații esențiale, anunță meteorologii....

Târguri cu mărfuri ale producătorilor autohtoni vor fi organizate în weekend în capitală. Care sunt adresele

Târguri cu mărfuri ale producătorilor autohtoni vor fi organizate în weekend în capitală. Care sunt adresele Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekendul: 20 -...

O pană informatică uriaşă mondială paralizează numeroase întreprinderi în întreaga lume

O pană informatică uriaşă mondială paralizează numeroase întreprinderi în întreaga lume O pană informatică paraliza vineri numeroase întreprinderi în întreaga lume, iar gigantul american al...

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anunțat data audierilor privind sancțiunile impuse lui Ilan Șor

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anunțat data audierilor privind sancțiunile impuse lui Ilan Șor Anul trecut, reprezentanții legali ai lui Ilan Șor au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.