Realitatea virtuală aduce istoria Holocaustului în faţa generaţiilor viitoare

Publicat:

Pentru cei care au supravieţuit Holocaustului, amintirile nu pot fi niciodată şterse, însă generaţia lor începe să dispară. Profesorii şi istoricii încearcă de acum să găsească noi modalităţi prin care să păstreze vie experienţa acestor persoane şi să o prezinte în faţa tinerilor, informează Reuters, potrivit agerpres.  

Prin intermediul filmului “Triumph of the Spirit”, care poate fi vizionat cu ajutorul unui sistem de realitate virtuală (VR), spectatorii pot realiza o incursiune în universul lagărului nazist de exterminare de la Auschwitz.


Citește și : China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19

Peste 1,1 milioane de oameni, din care aproximativ 90% erau evrei, au fost ucişi la Auschwitz, unul dintre lagărele construite de Germania nazistă pe teritoriul ocupat al Poloniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Situl este deschis pentru vizitatori sub forma unui memorial şi a unui muzeu. Folosind acest sistem de realitate virtuală, spectatorii pot să îl viziteze fără să mai călătorească.

“Poţi să vezi pantofii acelor oameni, poţi să vezi… toate lucrurile lor”, a declarat David Bitton, un elev de 16 ani de la un seminar evreiesc după ce a vizionat filmul în Ierusalim. “Când priveşti aceste lucruri ai impresia că este vorba despre un coşmar în care nu vrei să te afli”, a adăugat el.

Un raport publicat de Organizaţia Sionistă Mondială înaintea Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, celebrată vineri, vorbeşte despre o creştere a numărului de acţiuni antisemite după ce pandemia de COVID-19 a creat “o nouă realitate”, în contextul în care multe dintre activităţile oamenilor au migrat către reţelele de socializare.

Astfel, aproape un sfert dintre olandezii născuţi după anul 1980 consideră că Holocaustul este un mit sau că numărul victimelor sale a fost puternic exagerat, a arătat un sondaj publicat în această săptămână de o organizaţie care încearcă să obţină compensaţii materiale pentru supravieţuitorii tragediei.

Cei trei cineaşti care au realizat filmul “Triumpf of the Spirit” speră că tehnologii precum VR vor avea un impact pozitiv. Ei oferă această experienţă VR pentru grupuri de spectatori care pot să facă o rezervare pentru a asista la o proiecţie, precum şi pentru spectatori individuali care pot să urmărească filmul într-un mall din Ierusalim.

Spectatorii beneficiază astfel de un tur ghidat ce prezintă viaţa comunităţii evreieşti din Polonia înainte de declanşarea Holocaustului, pot să viziteze lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz şi, apoi, să vizioneze imagini din Israel în timp ce ascultă poveştile de viaţă ale supravieţuitorilor.

Pentru Menachem Haberman, în vârstă de 95 de ani, care a fost trimis la Auschwitz în 1944 într-un tren pentru vite, această experienţă VR a fost copleşitoare. El a început să plângă în momentul în care şi-a dat jos ochelarii VR.

Mama şi cei şase fraţi ai lui au fost ucişi în camerele de gazare ale lagărului nazist. El a supravieţuit şi a fost trimis într-un alt lagăr, care a fost eliberat în anul 1945. S-a mutat după aceea în Israel.

Citește și : Facebook şi Instagram îşi redeshid ‘porţile’ pentru Donald Trump

Vizionând filmul VR, Menachem Haberman şi-a amintit de un spaţiu din lagăr în care erau realizate experimente medicale asupra prizonierilor şi de un zid în faţa căruia oamenii încarceraţi erau împuşcaţi.

“M-am simţit ca şi cum m-am întors în timp în acea perioadă, încă de la începutul filmului. Am văzut toate acele lucruri şi mi-au revenit în minte unele lucruri pe care nu le-am uitat nici până azi”, a adăugat acest supravieţuitor al Holocaustului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.