X

Se reaprinde scandalul americano-cubanez. Washingtonul se pregăteşte să retragă personal de la ambasada americană din Cuba

Statele Unite planifică reducerea personalului ambasadei americane din Cuba, ca reacţie la presupusele atacuri acustice – incidentele neexplicate care au afectat sănătatea unor diplomaţi de la Havana, afirmă surse din Congresul SUA, citate de Reuters. Xinhua preia afirmaţiile în acelaşi sens ale televiziunii CBS, care menţionează un memoriu intern către secretarul de stat Rex Tillerson, căruia i se propune măsura respectivă. 

Planul Departamentului de Stat ar putea fi anunţat în următoarele zile şi prevede retragerea personalului neesenţial şi a familiilor diplomaţilor, dar nu este clar dacă plecarea acestora din Cuba va fi voluntară sau obligatorie.

În august, Departamentul de Stat a anunţat că 21 de americani legaţi de ambasada din Cuba au manifestat simptome cum ar fi greţuri, ameţeli şi pierderi temporare de memorie şi auz, probabil cauzate de unde sonore de provenienţă necunoscută. Oficialităţi din Canada au declarat că şi unii cetăţeni canadieni au simţit aceleaşi efect.

Secretarul de stat Tillerson a afirmat recent că Washingtonul ia în considerare închiderea ambasadei de la Havana, care a fost redeschisă după 54 de ani, în august 2015. El s-a întâlnit marţi cu omologul său cubanez, ministrul de externe Bruno Rodriguez, pentru a discuta incidentele. A fost primul contact diplomatic la cel mai înalt nivel dintre SUA şi Cuba, de la începutul preşedinţiei lui Donald Trump, menţionează Xinhua.

Autorităţile cubaneze au negat orice implicare în incidente şi au anunţat că desfăşoară o anchetă pentru care doresc colaborarea cu Statele Unite.

Tags: Ambasada Sua la Havanaarma sonicaBruno RodriguezCubaDepartamentul de statDonald TrumpRex TillersonSUA
Categorii: Știrile zilei