Rebelii din Congo au executat peste 130 de civili într-un singur atac

Publicat:

Membrii grupării M23 din Congo au executat peste 130 de civili într-un singur atac, anunță ONU, potrivit BBC, informează mediafax.

O anchetă a ONU a stabilit că cel puțin 131 de civili din Republica Democrată Congo au murit într-un atac din noiembrie al grupului rebel M23.


Citește și :  Zelenski, desemnat ‘Persoana Anului 2022’ de revista americană Time

Raportul ONU a arătat că masacrul a avut loc în două sate, Kishishe și Bambo, din districtul Rutsuhuru din estul provinciei Kivu de Nord. Anchetatorii au declarat că atacul pare să fie răzbunarea pentru ofensiva guvernamentală care-i vizează pe rebeli.

Cei de la misiunea de menținere a păcii a ONU, Monusco, susțin că 102 bărbați, 17 femei și 12 copii au fost „executați în mod arbitrar” de către rebeli „ca parte a represaliilor împotriva populației civile”. Cel puțin 22 de femei și cinci fete au fost violate, se mai arată în raport.

„Aceste violențe au fost comise ca parte a unei campanii de crime, violuri, răpiri și jafuri împotriva a două sate din teritoriul Rutshuru, ca represalii pentru confruntările dintre M23 și alte grupuri armate”, se arată într-un comunicat citat de BBC.

De asemenea, organizația susține că luptătorii M23 au îngropat corpurile victimelor în „ceea ce ar putea fi o încercare de a distruge dovezile”.

Inițial, guvernul a afirmat că peste 300 de civili au fost uciși în atacul care a avut loc în perioada 29-30 noiembrie. Dar purtătorul său de cuvânt Patrick Muyaya a recunoscut luni că este dificil să se ajungă la o cifră exactă, deoarece regiunea se află sub ocupația M23.

Autoritățile congoleze au calificat crimele drept crime de război și au cerut o anchetă mai amănunțită. În paralel, au fost organizate proteste în capitala Kinshasa și în Goma, principalul oraș din Kivu de Nord.

Citește și : Putin crede că riscul de război nuclear creşte, dar asigură că Rusia nu va folosi prima arma atomică

Un purtător de cuvânt al M23 a respins concluziile ONU și a insistat că acceptă investigațiile „dar ONU nu a venit niciodată”.

Gruparea M23 s-a format în urmă cu un deceniu. Aceasta susține că apără interesele etnicilor tutsi care trăiesc în RD Congo împotriva milițiilor hutu și este implicată într-un conflict de lungă durată împotriva guvernului central.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prințesa Diana ar fi fost avertizată cu privire la comportamentul lui Mohammad Al-Fayed

Prințesa Diana ar fi fost avertizată cu privire la comportamentul lui Mohammad Al-Fayed Jurnalistul Richard Kay a dezvăluit că a avertizat-o pe Prințesa Diana despre...

O femeie a recunoscut că a condus o rețea de proxenetism pentru politicienii din SUA

O femeie a recunoscut că a condus o rețea de proxenetism pentru politicienii din SUA O femeie de 42 de ani a recunoscut că a...

Singurele organisme de pe Terra în care nu a ajuns microplasticul

Singurele organisme de pe Terra în care nu a ajuns microplasticul Poluarea cu particule de microplastic (particule cu dimensiuni de la 5 milimetri până la...

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă Jens Lehmann a fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.