X

Rebelii din provincia siriană Idlib îşi retrag armele grele din viitoarea “zona demilitarizată”

Principala coaliţie a rebelilor din provincia siriană Idlib, Frontul Naţional de Eliberare (FNL), a anunţat sâmbătă retragerea armelor sale grele din “zona demilitarizată” care urmează să fie stabilită în acest ultim mare bastion insurgent din Siria, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Frontul a început să-şi retragă armele grele din zona” care va trebui să fie demilitarizată, a declarat purtătorul de cuvânt al acestei coaliţii susţinute de Turcia, Naji Mustafa.

Citește și : Turcia: Anchetă după dispariţia unui editorialist saudit la Istanbul

Retragerea armelor grele trebuie să se încheie până la 10 octombrie, potrivit termenilor unui acord ruso-turc la originea creării acestei zone tampon.

Moscova şi Ankara au anunţat acest acord la 17 septembrie care mai prevede crearea până la 15 octombrie a unei “zone demilitarizate” cu o lăţime între 15 şi 20 de kilometri ce va trebui să separe teritoriile insurgente din Idlib (nord-vestul Siriei) de regiunile guvernamentale adiacente.

Acordul a permis îndepărtarea ameninţării unei ofensive a regimului Bashar al-Assad, sprijinit de Moscova, împotriva acestei regiuni rebele. Turcia se temea că o astfel de operaţiune militară va destabiliza provincia Idlib, ducând o dramă umanitară chiar la frontiera sa.

“Păstrăm poziţii şi cartiere generale (în zona demilitarizată) cu arme medii şi uşoare”, a subliniat Naji Mustafa.

FNL a salutat cu prudenţă acordul ruso-turc care mai prevede plecarea jihadiştilor din zona demilitarizată până la 15 octombrie.

Citește și : Senatul SUA aprobă numirea judecătorului Kavanaugh la Curtea Supremă

Organizaţia jihadistă Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), dominată de fosta ramură siriană a Al-Qaida şi care ţine sub control o mare parte a provinciei Idlib, nu a reacţionat la acord.

Un alt grup jihadist, Huras al-Din, legat de Al-Qaida, şi-a făcut cunoscută deja opoziţia faţă de acest text.

Tags: bastion insurgentcoalitieFNLIdlibNaji Mustafasiriaturcia
Categorii: Sinteze