X

Rebelii din Yemen cer SUA să nu se mai implice militar în regiune

Un înalt responsabil al rebelilor houthi din Yemen a salutat luni recentele afirmaţii ale Washingtonului în favoarea unui Yemen liber de influenţe străine, dar a subliniat că SUA trebuie să-şi susţină intenţiile punând capăt implicării lor în operaţiunile militare desfăşurate împotriva rebelilor de coaliţia condusă de Arabia Saudită, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Mohammed Ali al-Houthi, fost preşedinte al Comitetului revoluţionar din Yemen, a reacţionat astfel pe Twitter după ce duminică Washingtonul a indicat că intenţionează să relanseze eforturile diplomatice, alături de ONU şi alţii, pentru a pune capăt războiului din această ţară din Orientul Mijlociu.

Citeşte şi: Secţiile de votare din Ţările de Jos s-au deschis pentru alegerile de trei zile

Secretarul de stat american Antony Blinken i-a comunicat emisarului special al ONU pentru Yemen, Martin Griffiths, că “Statele Unite susţin un Yemen unificat, stabil şi liber de influenţe străine şi că nu există o soluţie militară la acest conflict”, a consemnat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat Ned Price.

De la sfârşitul lui 2014, în Yemen are loc o luptă devastatoare pentru putere între guvernul sprijinit de Arabia Saudită şi rebelii houthi susţinuţi de Iran. Rebelii controlează porţiuni mari din nordul Yemenului şi zone în care trăieşte circa 70% din populaţie.

Conflictul de peste şase ani a adus Yemenul, un stat sărac, în pragul foametei şi a pus la pământ infrastructura sanitară, iar ONU a spus despre situaţia din Yemen că reprezintă cea mai gravă criză umanitară din lume.

Citeşte şi: Biden şi Pelosi se abţin să-l demită pe guvernatorul statului New York

Joi, SUA, Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie au condamnat într-un comunicat comun ofensiva iniţiată luna trecută de rebeli pentru a captura provincia Marib, bogată în resurse energetice, de la forţele guvernamentale, precum şi escaladarea atacurilor împotriva Arabiei Saudite. În ultimele săptămâni, Arabia Saudită a fost ţinta unui număr tot mai mare de atacuri cu dronă şi rachete ale rebelilor houthi.

La 7 martie, coaliţia condusă de Arabia Saudită a desfăşurat la rândul ei o serie de atacuri asupra capitalei Sanaa, controlată de rebeli, după ce a interceptat drone şi rachete lansate de houthi. Rebelii au precizat ulterior că au atacat o instalaţie saudită de petrol. 

Tags: Antony BlinkenArabia sauditaMartin GriffithsMohammed Ali al-HouthiNed PriceONUprovincia Maribrebeli houthiSUAYemen
Categorii: Sinteze